Anne Ayten Morsümbül bir böbreğini verdiği ağır hasta tutuklu Eser Morsümbül’ün yaşamının risk altında olduğuna dikkat çekti: Devlet çocuklarımızı cezaevinde öldürüyor
İzmir Şakran 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta Eser Morsümbül, yıllardır ciddi sağlık sorunları yaşıyor. 12 Mart 2017’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Morsümbül, Silivri Cezaevi’nde 10 ay kaldıktan sonra, Şakran 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Morsümbül’ün böbrek rahatsızlığından dolayı aylık götürülmesi gereken kontroller aksatılarak tedavisi engellendi.
12 yaşında iken kötü huylu beyin tümörü nedeniyle ameliyat olan Eser Morsümbül, uzun süre kemoterapi ile ışın tedavisi gördü. Bir süre sonra ilaç tedavisine başlayan Eser Morsümbül, bu tedavinin böbreklere verdiği zarardan dolayı böbrek tedavisine başladı. Ağustos 2016’da annesi Eser Morsümbül’e bir böbreğini verdi. Böbrek nakli yapılan ve hala tedavileri devam eden Eser Morsümbül, daha iyileşmeden 12 Mart 2017’de tutuklanarak, cezaevine gönderildi.
Yüzde 70 engelli raporu olan Eser Morsümbül, tutuklandıktan sonra kemik erimesi, sürekli baş ağrısı, anemi ve zona hastalığına yakalandı. Cezaevinde tedavi hakkı engellenen Morsümbül’ün durumu ağırlaştı.
İHD raporu ve Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru
İnsan Hakları Derneği’nin Morsümbül hakkında birçok kez açıklama yapma ve rapor hazırlamasına rağmen yetkililer talepleri görmezden gelindi. İHD raporlarında, “Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamaz” durumda olduğuna yer verilen Morsümbül için “İnfaz erteleme” başvuruları da reddedildi. Ağır hasta tutuklu Morsümbül’ün tahliyesi için avukatları en sona Haziran 2021’de İzmir Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmasına rağmen 7 aydır savcılık bir cevap vermedi. Aynı şekilde raporlarla Adli Tıp Kurumu’na yapılan başvurular da reddedildi.
25 Eylül 2021’de rahatsızlanarak cezaevi yönetiminden hastaneye götürülmesini talep eden Eser Morsümbül, cezaevi yönetiminin talebini reddetmesinin ardından Morsümbül’ün kan değerleri düştü ve böbrek nakline bağlı olarak reaksiyonlar yaşadı.
Durumunun kötüleşmesi üzerini Morsümbül revire götürülerek, ağrı kesici ilaç verildi. 7 gün boyunca tedavi hakkı elinden alınan Morsümbül, ailesi ve avukatlarının ısrarı sonucu 1 Ekim’de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Daha sonra da birçok kez vücudunun büyük bir bölümü yara bere ve şiş içindeyken bile hastaneye götürülmedi. Tedavisi tam olarak yapılmadan yeniden cezaevine geri götürülen Morsümbül’ün hastalıkları daha da ağırlaşmış durumda.
İdare ve Gözlem Kurulu, geçtiğimiz aylarda ağır hasta ve temel ihtiyaçlarını tek başına karşılamayan Morsümbül hakkında “iyi halli olmadığı” kararı verdi. Buna gerekçe olarak da “bağımsız” denen koğuşlarda kalmaması ve “cezaevinin kuran, takı gibi kurslarına katılmaması” gösterildi. Ayrıca yüzde 70 engelli raporu bulunan Morsümbül, 2021’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yaptığı engelli maaşı başvurusu ise 11 Ocak’ta gelen yanıtta “baban çalışıyor” denilerek reddedildi.
Eser Morsümbül’ün amcası Hüseyin Morsümbül, 12 Eylül 1980 darbesinden bir hafta sonra, henüz 19 yaşındayken Bingöl’de gözaltına alındı. Eser Morsümbül’ün babaannesi, Hüseyin’in annesi Fatma Morsümbül, ertesi gün jandarma karakolu gidiyor, “Hüseyin burada” cevabını alıyor. Ancak ertesi gün gittiklerinde “Oğlunuz kaçtı” diyorlar. Hüseyin Morsümbül gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadı.
Morsümbül hakkında bilgi veren annesi Ayten Morsümbül, Adalet Bakanlığı’na 2017’de 3 kez dilekçe verdiklerini belirtti. Bakanlığın dilekçelere verdiği yanıtta, oğlunun düzenli olarak hastaneye götürüldüğü bilgisinin yer aldığını paylaşan anne Morsümbül, ancak gerçek durumun böyle olmadığını ifade etti.
Anne: Yaşamı açısından büyük bir risk var
2 hafta önce oğlunun görüşüne gittiğini belirten anne Ayten Morsümbül, “Eser’i gördüğümde rengi bembeyazdı, elleri çok soğuktu. ‘Eser neden ellerin bu kadar soğuk’ dediğimde, ‘Vücudumda kan yok anne. Kemiklerim çok ağrıyor, oturamıyorum’ dedi. Sesimi duyurmak istiyorum ama bir muhatap yok. Eser’in hastalığı çok ilerlemiş durumda. Omurgasında kitle var. Bu büyüdüğü takdirde kanama yapacak. Bu da yaşamı açısından büyük bir risk demektir. Bu açıkça Kürt gençlerimizi, Alevi gençlerimizi cezaevinde ölüme terk etmektir. Bunu hükümet bilinçli yapıyor. Yargısı da savcısı da hakimi de, gözümüzün içine baka baka çocuklarımıza ceza veriyor. Herkes cezaevlerindeki ihlallere karşı ses olmalı” dedi.
Avukatının 7 Ocak’ta 2022 tarihinde Morsümbül ile yaptığı görüşmede, Morsümbül’ün kendisine tedavi hakkının engellendiğini aktardığını bildirdi.
İSTANBUL