Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyesi yapılmaması yönündeki çağrılarına Rusya-NATO Konseyi toplantısı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg cevap verdi
Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ın sınırına Rus ordusunun yığınak yapması, Ukrayna’nın NATO üyeliği ısrarı sonrası yaşanan yüksek tansiyonun ardından Rusya-NATO Konseyi 12 Ocak 2022 günü Brüksel’de gerçekleşti.
Brüksel’deki NATO karargahında yapılan toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık etti. Toplantıya, Rusya adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı.
NATO-Rusya Konseyi 2019’dan beri yapılamıyordu. Moskova, “yasal güvenlik garantileri” için bir dizi madde sununca Ukrayna’nın NATO üyeliği hazırlığı ve sınıra yığınak nedeniyle yaşanan kriz masaya yatırıldı.
Moskova’nın talep ettiği yasal güvenlik garantilerini ele almak üzere 2 yıldır ilk kez yapılan Rusya-NATO Konseyi toplantısının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklama yaptı.,
Jens Stoltenberg, Moskova’yla Ukrayna konusunda yaşanan kriz konusunda “Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyesi olup olmayacağı konusunda veto hakkı yok. NATO temel ilkelerinden vazgeçmeyecek” dedi.
Stoltenberg, Rusya’yla NATO arasındaki görüş ayrılıklarını aşmalarının kolay olmayacağını, ama toplantıyı olumlu bir işaret olarak faydalı gördüklerini söyledi.
Stoltenberg, “Bugünkü görüşmeler kolay değildi. NATO müttefikleri ile Rusya arasında önemli görüş ayrılıkları var. Farklılıklarımızı aşmak kolay olmayacak ama bütün NATO müttefikleri ile Rusya’nın aynı masada oturup önemli konuları ele alması olumlu bir işaret” dedi.
‘Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’daki güçlerini çek’
Stoltenberg Brüksel’deki toplantıda Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerini gündeme getirdiğini, kendilerinin ise Moskova’ya Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’daki güçlerini çekme çağrısında bulunduklarını belirtti. “Ukrayna konusunda çok ciddi ve doğrudan bir görüşme gerçekleştirdik” diyen Stoltenberg, NATO’nun ‘açık kapı politikasını teyit ettiğini ve müttefiklerini koruma becerisinden vazgeçmeyeceğini aktardığını’ söyledi. Stoltenberg, görüşmelerin devamı için Rusya’yla henüz bir tarih belirlenmediğini ekledi.
Kremlin dosyasında ‘doğuya genişleme’ dedi
1 Aralık 2021’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da yabancı ülke büyükelçileri ile bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Putin, NATO’dan “güçlü, güvenilir ve uzun vadeli güvenlik garantileri” istediklerini belirterek İttifak’ın doğuya genişleme sürecinin durdurulmasını talep etti. ABD ve müttefikleriyle diyalogda, NATO’nun doğuya genişlemesi ve Rusya sınırları yakınında tehditkar silah sistemleri konuşlandırmasına son verilmesini içeren somut anlaşmalar konusunda ısrarcı olacaklarını belirten Putin, “Bu garantilerin hukuki bağlayıcılığının da olması gerekiyor. Batılı ülkeler, NATO’nun doğuya genişlemeyeceğine dair önceki sözlü taahhütlerini yerine getirmediler” dedi.
NATO askeri altyapısının Rus topraklarına çok yaklaştığını ve Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı milislerin kontrolündeki doğu bölgelerine yığınak yaptığını belirten Putin, Rusya’nın Batı’dan giderek artan bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Rusya-NATO Konseyi toplantısı da, Moskova’nın Batı’yla Ukrayna krizinin tırmandığı bir dönemde bir dosya halinde yasal güvenlik garantileri istemesinin ardından yapıldı. Vladimir Putin yönetiminin talepleri arasında, yasal bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlememesi, Ukrayna’nın ittifaka üye olmayacağına ilişkin taahhüt ve NATO’nun 1997’den sonraki genişleme politikaları çerçevesinde doğu Avrupa ülkelerine yerleştirdiği silahlar ile askeri tesislerin geri çekilmesi gibi şartlar bulunuyordu.
BRÜKSEL