Van’ın Gürpınar ilçe coğrafyasının yüzde 77’si mera, yüzde 5’i ise çayırlardan oluşmaktadır. AKP’nin Kürt düşmanı politikaları bölgede hayvancılığı bitirirken, bölge maden işgaline alınıyor
Van’ın Gürpınar ilçesinde yılda 300 bin ton kömür çıkarma girişimi başlatıldı. Vefa Group Madencilik İnşaat Petrol Ürünleri Gıda San. Ve Tic. A.Ş. tarafından ruhsatı daha önce alınmış olan 1.967 hektarlık (20 milyon metrekare) alanda açık ocak işletmeciliği ile üretim yapılacak. Kömür üretimi sırasında 2 milyon 700 bin ton atık pasa açığa çıkacak olan madenin yaklaşık 9 yıl çalışacağı belirtildi.
Tarım düşmanı AKP
AKP Milletvekili Abdulahat Arvas, Erciş ve Gürpınar bölgelerinde linyit kömür ocaklarının bulunduğunu ve bu bölgelerden kömür çıkarıldığını geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Arvas, “Bölgemiz güvenli bir yer haline geldiği için yer altı kaynaklarımızdan yararlanma vaktimiz gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmaların bir an evvel başlatılması elzemdir” sözleri dikkat çekerken bölgenin maden yağmasına hızla açılacağının işaretleri veriliyordu.
Ahırlar maden için yıkılmıştı
Gürpınar’a bağlı Yurtbaşı köyünde, meralık alanda kurulan mermer ocağının faaliyete geçmesiyle birlikte köylüye ait 20’ye aşkın ahır yıkılmış ve ardından köylüler eyleme geçmişti. Köylülerin tepkisi karşısında jandarma silahla müdahalede bulunmuştu. Yurtbaşı köyünden çok sayıda barınağın yıkıldığı bölgede 700 civarında koyun bulunuyordu.
Tarihi 9. yüzyıla dayanıyor
Gürpınar’ın Kürtçe adı Payîzava’dır. Gürpınar isminin, bölgede su varlığının zenginliğinden dolayı konulduğu belirtilse de Kürt isimlerin silinmesi sonrası konduğu bilinmektedir. İlçeye bağlı Yedisalkım köyünde bulunan mağaralardaki resimlerin M.Ö. 9. yüzyıla dayandığı biliniyor. Van ili topraklarının yüzde 33’ü plato ve yaylalardan oluşmaktadır. Verimli bir ova üzerine kurulu bulunan Gürpınar’ın Norduz bölgesi Van’ın en önemli plato ve yaylalarına sahiptir. Gürpınar’ın en büyük platosu ise Hoşap bölgesinde yer almaktadır.
Gürpınar’ın yüzde 77’si meralık
Van’ın en baskın habitatı mera alanlarından oluşmaktadır. Gürpınar ilçesinde ise mera alanları daha da yoğunlaşmaktadır. 2011 verilerine göre Gürpınar ilçesindeki mera alanlarının toplamı 316.648 hektardır. Bu boyutuyla Gürpınar’ın yaklaşık yüzde 77’si meralardan oluşurken, yüzde 5’ine denk düşen 18 bin 973 hektar alan ise çayırlardan oluşmaktadır. Bu özellikleriyle Gürpınar hayvancılık için çok büyük olanaklara sahipken AKP iktidarının tarım politikaları ve özelde Kürt çiftçilerine yönelik tutumları nedeniyle büyük darbeler almıştır.
Maden şirketlerine peşkeş!
AKP’li vekil Arvas bölgede güvenliğin sağlandığı iddiasıyla yaptığı açıklamada, Gürpınar ve Van coğrafyasında hayvancılık darbelenerek yerine maden şirketlerini yerleştirilme politikasının işletildiği anlaşılmaktadır. Bir avuç sermaye çıkarı için bölgenin mera ve çayırlıkları maden şirketlerine peşkeş çekilmek istendiği apaçık ortaya çıkarken, maden işgali tüm Kürt coğrafyasına yayılmaya çalışıldığı, tüm su varlığının baraj ve HES’lerle kontrol altına alınıp hem doğadan hem de Kürt köylülerinin kullanımından çalınmaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ