Ukrayna sınırına Rus askeri sevkiyatı sonrası yaşanan gerilim düşmeyince Rusya ile ABD arasındaki güvenlik garantileri müzakereleri başlatıldı
Moskova’nın talep ettiği güvenlik garantileriyle ilgili Rusya ve ABD heyetleri arasındaki müzakereler 10 Ocak 2022 günü İsviçre’nin başkenti Cenevre’de başladı.
Müzakereler, BM Cenevre Ofisi’ndeki ABD Daimi Temsilciliği’nde basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Rus heyetini Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’un temsil ettiği müzakerelerde ABD heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman başkanlık etti.
Ana gündem maddesi Rusya’nın ABD’ye sunduğu güvenlik garantileriyle ilgili anlaşma olan görüşmelerde, özellikle orta ve kısa menzilli füzelerin karşılıklı erişim bölgeleri içine yerleştirilmemesi, NATO’nun eski Sovyet ülkelerini kapsayacak şekilde genişlemesinden vazgeçilmesi ve askeri tatbikatların azaltılması konu başlıkları oldu.
Taraflar, 9 Ocak 2022’de çalışma yemeğinde bir araya gelerek müzakerelerle ilgili “ön görüşme” kısmını tamamlamıştı. Rus heyetini Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’li mevkidaşı Sherman ile görüşmesinin “müthiş” geçtiğini, ileriye dönük iyimserliğini kaybetmediğini belirtmişti.
Ukrayna krizi
Ukrayna’nın doğusunda Rus nüfus ağırlıklı Donbass bölgesi Rudya desteğiyle bağımsızlık ilan etmişti. Kırım’ı 2014’te ele geçiren Rusya’nın Donbass’ı da almak için sınıra yığınak yaptığı açıklamaları peşpeşe geldi. ABD gözdağı için Karadeniz’de savaş gemileriyle manevralar yaptı. ABD, NATO Rusya’yı işgalden sakınması için tehdit etti. ABD Başkanı Joseph Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2021’de iki kez Ukrayna sınırına asker konuşlandırma konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden, Donbass’ta Rus ordusu işgali olursa Moskova’ya yaptırım uygulayacaklarını, bölgede müttefiklerle varlıklarını görünür şekilde attıracaklarını söyledi.
CENEVRE