Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları hasta tutuklu ailelerinin taleplerini sahiplendiklerini belirterek, bunun demokrasi mücadelesinin parçası olduğunu kaydetti
İstanbul, Mersin, Van, Şırnak, Siirt, Hakkari, Batman, Mardin ve Diyarbakır’dan Ankara’ya gelen hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınları bir hafta önce iki günlük programları kapsamında HDP Meclis Grup toplantısına katıldıktan sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Gelecek Partisi’ni; ikinci gün de EMEP, DEVA, Sol Parti, Saadet Partisi, CHP, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) ziyaret etti.
Ailelerin ziyaretleri esnasında dile getirdikleri taleplere karşı TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, EMEP Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ve SOL Parti avukatı Gizem Özdem ziyaretlerine ilişkin konuştu.
Sağlığa erişim hakkı
Tutuklu yakınlarının ziyaret ettiği kurumlardan biri de TİHV oldu. TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, her geçen gün sağlık durumları ağırlaşan hasta tutukluların tedavi olması için serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Tutuklu yakınlarının yürüttüğü adalet mücadelesinin önemini vurgulayan Üsterci, “Ailelerin adalet talepleri haklı bir talep ve mutlaka ağır hasta tutuklular serbest bırakılması için gerekenler yapılmalı” ifadelerini kullandı. Yüzlerce tutuklunun cezaevlerinde ölüme terk edildiğine dikkati çeken Üsterci, tahliye olduktan sonra vakfa başvuranların şikayetlerini ise şöyle sıraladı: “Hakaret, aşağılama, kaba dayak, tehdit, anlamsız istemlere itaate zorlama, cinsel içerikli küfür, işkenceye görsel ve işitsel tanıklık, çıplak arama, sıkı kelepçe veya ters kelepçe. Hapishane koşullarıyla ilgili ise sağlığa erişimin engellenmesi, yeme içmenin kısıtlanması, hijyen koşullarının sağlanmaması, sosyal hakların kısıtlanması, havalandırma ve spor hakkının kısıtlanması, sohbet hakkının kısıtlanması, mektup yasağı, görüş yasağı, basılı yayınlara ulaşmama.”
Kürt sorunu
EMEP Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, cezaevlerinde yaşanılan hak ihlallerinin hükümetin tercih ettiği yönetme yöntemlerinden ayrı ele almamak gerektiğini belirtti. Ailelerin partilerine yaptığı ziyarete değinen Gürkan, “Böylesi durumlarda mücadelenin iki boyutu var. Çok acilen hasta tutsaklara ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Türkiye’nin demokratikleşmesi için belli taleplerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Kürt sorununun eşit haklara sahip olması talepleri demokrasi mücadelesinin temel talepleridir. Benzer şekilde siyasi tutsakların serbest bırakılması, cezaevlerinde işkenceye son verilmesi ve bunu şimdiye kadar insanlık dışı uygulamaları yürütenlerin sorumluların cezalandırılması gibi temel başlıklar söz konusu” dedi.
‘Bizlerin de talebi’
Tutsakların serbest bırakılmaları aileler gibi onların da talepleri olduğunu ifade eden SOL Parti avukatı Gizem Özdem ise “Ziyaret vesilesi ile bugün bu sorunun çözülebilmesi için ileri sürdüğümüz tecridin son bulması, hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin raporlarının bağımsız sağlık kuruluşlarınca hazırlanması, tretman uygulamalarına son verilmesi, sudan bahanelerle infazların yakılmasının önüne geçilmesi, sürgünlere son verilmesi gibi taleplerimizi hep birlikte dillendirmeye devam edeceğimizi vurguladık” dedi.
59 tutuklu hayatını kaybetti
İHD verilerine göre, cezaevlerinde 604’ü ağır bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. Son iki yıl içinde tahliye ve tedavileri engellenen 59 tutuklu yaşamını yitirdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) son verilerine göre; 2020 yılında cezaevinden tahliye olan 562 kişi, uğradıkları hak ihlalleri nedeniyle vakfa başvuruda bulundu. Başvuruda bulunanlardan 144’ü cezaevinde kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığını aktardı.
Adalet Nöbetleri sürüyor
Hasta ve infaz sürelerinin tamamlamalarına rağmen tahliye edilmeyen tutukluların aileleri ve yakınlarının 16 Kasım’da Diyarbakır Barosu’nda başlattıkları Adalet Nöbeti 55’inci gününü geride bıraktı. Tutuklu Hamdulsena Ada’nın kardeşi Reşahat Ada, talepleri karşılanana kadar nöbetlerini sürdüreceklerini belirtti. Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mehmet Yıldırım’ın annesi Hazal Yıldırım, adalet mücadelelerini ısrarlı bir şekilde sürdüreceklerine işaret ederek, “Bize cevap verilene kadar nöbetimizi sürdüreceğiz” diye belirtti. Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Doğan Beyaz’ın ninesi Nuray Abay, “Adalet, adalet, adalet. Kürdistan’a adalet gelince herkes huzur bulacak” dedi. 1 ayını geride bırakan Van’daki Adalet Nöbeti’ni sürdüren aileler önceki gün, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ni ziyaret etti. İHD Van Şubesi Başkanı Mehmet Karataş, tutuklu yakınlarının taleplerinin insani olduğunu söyleyerek, “Ailelerin talepleri taleplerimizdir” dedi.
HABER MERKEZİ