Üniversite öğrencilerinden sonra lise mezunu öğrencileri de özgür ve özerk olmayan bir üniversitede okumayı reddederek yurtdışına gidiyor
Doktorlar, mühendisler, yazılımcılar, öğretmenler ve birçok üniversite mezunu meslek sahibi genç, Türkiye’de yaşamanın zorluğu nedeniyle yurtdışına gidiyor. Lise öğrencileri için de durum farklı değil. Daha iyi bir gelecek ve eğitim için lise mezunu öğrenciler de yurtdışında eğitimlerini tamamlamak istiyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre; yabancı dilde eğitim veren, en yüksek puanla öğrenci alan devlet ve özel lise mezunlarının çoğu, yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim görmeye başladı. Türkiye’nin bu en parlak gençlerinin yükseköğrenim için yurtdışını tercih etme nedenlerinden birinin “özgür ve özerk olmayan bir üniversitede okumayı reddetme” olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin en iyi liselerinin mezunlarının büyük çoğunluğu yurtdışındaki üniversiteleri tercih ediyor. Önceki yıllarda mezunların yaklaşık yarısı yurtdışına giderken oranlar inanılmaz biçimde arttı.
Alman Lisesi’nden 2021 yılında mezun olanların 104’ü yurtdışındaki üniversitelere gitmiş. Mezunlardan yalnızca 10’u Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görüyor.
Notre Dame De Sion Fransız Lisesi 2021 mezunlarının yüzde 42’si Türkiye’de, yüzde 58’i yurtdışında okumayı tercih etti. Bu okulun 2020 mezunlarından yüzde 61’i Türkiye’deki, yüzde 39’u yurtdışındaki bir üniversitede okumaya karar vermişti.
St. Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu 2020 mezunlarının yüzde 85’i yurtdışında bir yükseköğretim programına yerleşmiş.
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) liselerinden mezun olan öğrencilerin yüzde 50’si her yıl yükseköğrenim için yurtdışındaki üniversitelere gidiyor. Bu yıl da oran değişmedi.
İstanbul Erkek Lisesi’nden 2021 yılında mezun olan 165 öğrenciden 105’i yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim görmeye karar verdi. Türkiye’deki üniversiteleri tercih eden öğrenci sayısı sadece 40. Mezunlardan 20’si de bu yıl tercih yapmamış.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında yapılan “Türkiye Eğilimleri Araştırması 2021” sonuçlarına göre, Türkiye’deki 18-20 yaş arasındaki gençlerin yüzde 18’i yurtdışında yaşamayı istiyor. Almanya, yurtdışında yaşamak istenen ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Almanya’yı sırasıyla ABD ve İngiltere izliyor.
Araştırmaya katılanların “Neden yurtdışı?” sorusuna yanıtları da şöyle:
Yaşam şartları (yüzde 45.9)
Ekonomik nedenler (yüzde 22.4)
Hak ve kişisel özgürlüklere değer verilmesi (yüzde 27.3)
HABER MERKEZİ