Şırnak’ın Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında bölgeye giden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ile Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır 4 Ocak 2016’da zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledildi. Olayının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, açılan dosyada hâlâ bir ilerleme yok. Gizlilik kararının sürdüğü dosyada, avukatlar bilgi alamıyor.
Dosya avukatlarından Gülşen Özbek, olayının üzerinden 6 yıl geçtiğini hatırlatarak 2016 yılında açılan dava dosyasına 2018 yılında gizlilik kararının verildiğini belirtti. Jinnews’ten Rojda Aydın’a konuşan Özbek, olayın 2 yıl ardından dosyaya gizlilik kararı getirilmesinin hukuken bir karşılığının bulunmadığını ifade ederek, bu karara itirazlarda bulunduklarını dile getirdi. Ancak itirazlarına da herhangi bir cevap verilmediğini belirtti.
Tek bir kişinin ifadesi alınmadı
Özbek, sözlerine şöyle devam etti: “Gizlilik kararı verilmeden önceki ilk 2 yıl içerisinde herhangi bir işlem de yapılmamıştı. Seve Demir’in yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili tek bir kişinin ifadesi dahi alınmamış, görüntü kayıtları dosyaya sunulmamıştı. Devamında bu ilkelerin yerine getirilip getirilmediğini de dosyada gizlilik kararı olduğundan öğrenemedik” diye konuştu.
Deliller dosyaya sunulmadı
Gizlilik kararının devam etmesini “soruşturma şeffaf ve hukuka uygun yürütülmüyor” sözleri ile yorumlayan Özbek, etkin ve adil bir soruşturma için katledilenlerin yakınlarının ve avukatlarının dosyaya erişiminin sağlanması gerektiğini belirtti. Özbek sözlerini şöyle sürdürdü: “Olayın aydınlatılması için gereken deliller dosyaya sunulmamıştır. Bu şekilde dosyanın zamanaşımına bırakıldığı kaygısını taşımaktayız. Olayın üzerinden 6 yıl geçti ancak ne bir fail tutuklandı ne de sorgulandı. Gizlilik kararı olmayan ilk 2 yılda da ifadesi alınan dahi olmamıştı. Bundan kaynaklı da dosyada gizlilik kararı olduğu için soruşturmanın ne aşamada olduğunu bilmiyoruz. Ancak biz dosyanın peşini bırakmayacağız. İtirazlarımıza devam edeceğiz. Zamanaşımına bırakılması durumunda AYM ve AİHM’e gideceğiz.”
DİYARBAKIR