Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin idamını protesto etmek isteyen HDP’lilere müdahale eden polis, eline silahına götürerek, “Ben devletin polisiyim silahıma güveniyorum” diyerek vekilleri tehdit etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin Salı günü idam edileceğinin duyurulmasını protesto etmek için Tahran Caddesi’nde bulunan İran Konsolosluğuna siyah çelenk bırakmak istedi. HDP milletvekilleri ve STK üyelerinin de olduğu grup polis tarafından engellendi.
Grubun basın açıklamasına ve çelenk bırakmasına izin verilmemesi üzerine polislerle tartışma yaşandı. Polisin engellemesine direnen HDP’li vekiller polisler tarafından sözlü ve fiziki müdahaleye uğradı. HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz kendisine parmak sallayan polisi uyardı. Bunun üzerine polis memuru Aydeniz’e, “Ben devletin polisiyim silahıma güveniyorum” diyerek elini silahına doğru götürerek tehdit etti.
Polis grubun açmak istediği pankartı yırtarak, HDP’lileri uzaklaştırdı. Bu sırada polis gazetecilerin de çekim yapmasını engelledi.
‘Faşizmin tescilini yaşadık’
Polis müdahalesinin ardından grup, HDP Genel Merkezi önüne geldi. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu burada kısa bir açıklama yaptı. Kerestecioğlu, polisin müdahalesini idamın onaylanması olarak yorumlayarak şöyle konuştu: “Gördüğünüz gibi baskının faşizmin, tescilini yaşadık. Aynı zamanda idamın onaylandığıdır, tescillidir. İran ile hangi kirli pazarlık içerisindeler ne yapıyorlar bilmiyoruz; ama bizim yapmak istediğimiz Ramin Hossein Panahi’nin idamını önlemek. Dünyanın her yerinde bunun için gösteriler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Biz de aynı şekilde idam cezasın devletin taammüden adam öldürmesinin karşısında olduğumuzu ifade etmek ve 22 yaşında işkence ile gözaltına alınmış, tutuklanmış ve avukatıyla bir kez görüştürülmüş olan bir mahpusun idam edilmemesi için basın açıklaması yapmak istedik.”
‘İdam cezasının kaldırılmasını istiyoruz’
Darp edildiklerini ve şiddete maruz kaldıklarını belirten Kerestecioğlu, polisin izin vermemeye 2911 sayılı kanunu gerekçe gösterdiğini belirtti. Kerestecioğlu, “Çelenk koymamız engellendi, buna direndik. Ama gerçekten hem Ankara hem de Türkiye’de OHAL kalkmış değil. Çok ciddi bir OHAL’i yaşamaya devam ediyoruz. Silahlı gücü, kaba gücü arkasına almış olanlar hiçbir şekilde diyaloga geçmediler. Bugün ne Valisi ne Emniyet Müdürü cevap verdi. Sadece saldırmayı, engellemeyi biliyorlar. Acı olan o dur ki hukukçu olan vekillere 2911 sayılı yasayı anlatmaya çalışıyorlar. Diyorlar ki ‘kanuna aykırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına saygı göstermeniz gerekiyor’. Biz bu baskıları 1980’lerde de , 1990’larda da kırmayı becerdik. Bugün de kırmayı becereceğiz. Bizler Ramin Hossein Panahi’nin idamının durdurulmasını istiyoruz. Dünyada idam cezasının kaldırılmasını, her ülkeden def edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Kaynak: MA