Abdullah Aysu
Her şey karmaşık. Kaotik bir ortam var sanki. Aslında öyle değil. Her şey çok net ve ortada, “kör gözüm parmağına” misali. Zenginler zenginleşiyor, fakirler hem yoksullaşıyor hem yoksunlaşıyor. Her şeye erişemez duruma hızla sürükleniyor fukara sınıfı. Bunları hepimiz yaşadıklarımızdan daha doğrusu bize yaşatılanlardan görüyoruz.
Sözün bittiği yer
İnsanlar hem yoksul hem ekmeğe muhtaç duruma gelirse/getirilirse, o zaman söz tükenir. Çünkü insanlar ölüm korkusundan önce açlık korkusu yaşar. Yeri zamanı gelir, açlık korkusu, baskı korkusunun duvarını aşar. O ana ramak kala bir zaman diliminde miyiz ne?
Çiftçi değil şirketler kayrılıyor
Ben bu yazıyı yazdığımda dolar 17.000 TL’yi çoktan geride bırakmıştı. Ve yarın (Salı) 320 bin ton ekmeklik buğday ithalat ihalesi yapılacak ve tabii ki bedeli dolar ile ödenecek. Bu noktada sorularımızı soralım:
– İthalat sonrası ekmek fiyatı ne kadar olacak? – İthalat fiyatının ekmek fiyatına yansımaması için sanayicilere uygulanacak sübvansiyon oranı ne olacak?
– Ve en önemlisi; fırıncı ve sanayiciyi sübvanse etmek yerine çiftçinin üretim girdileri neden sübvanse edilmez? Üretim neden desteklenmez? Bu sorular elbette karşıtlık içeriyor, bu nedenle politikada tercih kullanmayı gerektiriyor. Hükümet ithalat ve ihracatçı şirketlerden yana tercih kullanıyor. Üretici ve tüketicinin yanında durmuyor.
Çiftçi destekleniyor (mu)
Bugün gübre bayi alış fiyatları;
-Can gübre= 9250 TL/Ton,
-Üre gübresi= 15.750 TL/Ton,
-DAP= 15.000 TL/Ton,
-20 20= 9500 TL/Ton oldu.
Bu rakamları niye verdim? Geçtiğimiz sezon çiftçiler kuraklıktan ciddi biçimde etkilendi. Hükümet kuraklıktan dolayı destek vereceğini müjdeledi. Müjde verildiğinde üre gübresinin tonu 3.500TL idi. Hükümet ödemeyi yeni yapıyor. Şimdi ürenin tonu 15.750 TL. Müjdelendiği dönemde kuraklık parası dağıtılsaydı, çiftçi o parayla ne miktar üre alırdı, şimdi ne kadar alabilir? Varın hesabını siz yapın.
Başka bir hesap
Mazotun litre fiyatı 11. 000TL. Mazottan litre başına alınan ÖTV+KDV
vergisi 7.150 TL alınmaktadır. Çiftçilerin yıllık kullandığı mazot miktarı 3,5 milyar litre. 3,5×7150= 25.025 milyar TL eder.
Peki, hükümetin çiftçiye verdiği destek ne kadar?
Türkiye tarımının tamamına merkezi yönetim bütçesinden 2021 yılı için ayrılan pay 22 milyar TL.
Demek ki neymiş? Hükümet çiftçiyi desteklemiyormuş. Krizin yükünün çoğunluğunu çiftçilere yıkmaya çalışıyor. Ancak krizin yükü bu kez ağır. Çiftçinin sırtına yıkmakla kriz teğet geçmez, deler de geçer!