Çevre Bakanlığı ve kayyum, tarihi Hevsel Bahçeleri’ne kanalizasyon yapıyor
Selman Çiçek/Diyarbakır
Diyarbakır Surları ve Dicle Nehri arasında uzanan ve her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen tarihi Hevsel Bahçeleri, AKP’nin rant kurbanı oluyor. Tarımın anavatanı Mezopotamya’nın en eski tahıl ambarı olarak bilinen Hevsel Bahçeleri, UNESCO tarafından koruma altına alınmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu tahribatlarına devam ediyor. UNESCO’nun ise bu tahribata sessiz kalması dikkat çekiyor.
AKP, öncelikle Hevsel Bahçeleri’nde tarım yaparak geçiminin sağlayan insanların evlerini yıkarak Hevsel tahribatının önünü açtı. Mardin Kapı ile Saray Kapı arasındaki yerleşim yerlerini yıkarak burada çoğunluğu ithal ağaçlardan oluşan bir park yaparak yurttaşların ziyaretine açtı. Hevsel Bahçeleri’nin dibinde olan bu parka ziyaret eden insan sayısı arttıkça, Hevsel’in sakinleri olan ve yaklaşık sayıları 200 farklı tür olan kuşların yaşam alan ve dengeleri de bozulmaya başladı.
8 bin yıllık tarihe tuvalet
Yıkmakta her geçen gün kendini aşan Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu bununla yetinmeyip Fiskaya Şelalesi’ni devreye sokup, Hevsel Bahçesi’nin içinde çivi çakılması yasak olmasına rağmen 3 katlı bir kafe yaptı. Kafe, Hevsel’in yüreğine saplanan bir hançer iken şimdi de bu hançer daha derinlere sokulmaya çalışıyor. Kayyum tarafından şimdi ise kafenin tamamlaması adına Hevsel’in içlerine doğru kanalizasyon boruları döşenerek yeni yapılaşmalara zemin hazırlanıyor. 8 bin yıllık bir geçmişe sahip bir ekosisteme tuvalet yerlerinin yapılması ve kanalizasyon borularının döşenmesi yaşanan vandalizmin boyutunu gözler önüne seriyor.
Nihai hedef yok etme
İleriki süreçte ise gündemlerine aldıkları Fiskaya’daki yerleşkelerin yıkılması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu’nun temel nihai hedefi Hevsel’i yok ederek Dicle kıyısına uzanan park ve piknik alanı adı altında beton bir yapılaşma.
Yapılaşma bozuyor
Hevsel yapılaşmaya açıldıkça tarım arazileri küçülüyor, ekosistem ise bozuluyor. 200 farklı türün yaşadığı kuşlar yüzyıllardır yaşadıkları ekosistemden uzaklaşmak zorunda kalacak. Dicle Nehri’nin simgesi olan Dicle Kaplumbağaları artık eskisi gibi görünmezken Hevsel Bahçeleri de insan yığınından dolayı bir çöp deryasına dönüşmekte. Daha önce de Van’da Ermenilere ait mezarlıkların üzerine kayyum yönetimi tuvalet yapmıştı.