SoloFest’in ikincisi bu yıl 7-17 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Katılımcılar, SoloFest kapsamında çağdaş dans, geleneksel anlatı türleri, performans, monodram ve çağdaş ritüel gösterimler gerçekleştirecek
Selman Çiçek/Diyarbakır
SoloFest’in ikincisi bu yıl 7-17 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Mordem Sanat Merkezi ve Kültür için Alan’ın işbirliği ile gerçekleşen festivalin bu yılki ana teması: Dünden Bugüne Anlatı Geleneği olacak. Festivale bu yıl, Süleymaniye, Urmiye, Tahran, Azerbaycan (Bakü), Hollanda (Amsterdam), İtalya (Milano), İzmir, İstanbul, Batman ve Diyarbakır’dan 53 katılımcı ile gerçekleşecek. Katılımcılar, SoloFest kapsamında çağdaş dans, geleneksel anlatı türleri, performans, monodram ve çağdaş ritüel gösterimler gerçekleştirecek. Festivalde tek kişilik performansların yanı sıra panel, söyleşi, atölyeler ve oyunlardan oluşan 22 etkinliğe de ev sahipliği yapacak.
Mordem Sanat Merkezi’nin salonlarının ev sahipliği yaptığı festivalde biletlerden elde edilen gelir daha önce tiyatro ile tanışmamış köylerde çocuklara tiyatro gösterimi için harcanacak. Ayrıca bazı oyunlar köy meydanlarında sergilenecek. Festival bu yıl 7 Ekim’de düzenlenecek bir kortej ile açılacak. Wejegeh Amed önünde bir araya gelecek olan sanat severler Mordem Sanat Merkezi’ne kadar “Sirk Ekibi, Jönklörler ve Bando Ekibi” ile birlikte yürüyüş korteji gerçekleştirecek. Kortej sonunda İtalyan sanatçı Luigi Ciootta’nın “Tutti İn Valigia’’ adlı sokak oyunu ile festivalin startı verilecek. Aynı zamanda Tutti İn Valigia oyunu 8 Ekim’de Arkbaşı köyünde de sergilenecek. Festival programı şöyle:
8 Ekim
1 M 2 D Mesafe/Durahi: Mesafe üzerine yazılan bir metinin 3 dilde tekrarıyla mekan (içerisi/dışarısı), mesafe (uzaklık/yakınlık), izleyici (gören/görünen), performansçı (eyleyen/bekleyen) ilişkilerini irdeleyen dans ve hareket odaklı bir performanstır.
9 Ekim
Halk Tiyatrosu Geleneği Söyleşisi: STT Amsterdam Kurucu Sanat Yönetmeni Şihali Yalçıner’in katılımıyla Poseidonun Gündelik Hayatı: Gündelik alışkanlık ve görevlerini, kendine ait bir zamanda sanki dünyayı çalıştıran başka bir geometri varmış gibi sunarak bize şiddetli bir hikayeyi anlatıyor.
10 Ekim
Kaspar (Dil İşkencesi)/İstanbul: Kaspar, yaşam biçiminin dayatmalarının baskısını her an üzerinde hisseden, her ne kadar güvendiği cümlesinden ayrılmamak için dirense de ona dayatılanı yapmak zorunda kalan bir birey. Bu baskının verdiği çıkmazlık içinde kendi benliğinden vazgeçmenin kurtuluşu olarak sunulduğu bir dünyada var olma mücadelesi vermektedir.
Peleng/Bakü: U. Haydorova’nın absürt hikayesi Peleng Ramiz Fataliyev’in oyun yazarlarının laboratuvarından yazılmış. Absürt ögelerin çokça bulunduğu oyunda bir köpeğin hikayesi deneysel bir yapıyla canlandırılıyor.
11 Ekim
Bavul: Şaklat köyünde sahnelenecek oyun sirke davet alan iki arkadaşın birbirlerine naz yapan, tartışan inatlaşan ama birbirlerinden hiç vazgeçmeyen iki arkadaşın hikayesidir.
Öyle Şeyler Yalnızca Filmlerde Olur/İstanbul: Yönetmen Şule Ateş Ve Pınar Göktaş’ın ortak bir yaratıyla prova sürecinde birlikte geliştirdiği metin, aşk, ilişkiler ve toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili kabullerimizi sorgulamamızı sağlıyor ve bunu bolca kahkaha eşliğinde yapıyor.
12 Ekim
Kîret: Oyun kötülüğü bir saplantı olarak yaşayan insanlar arasında, iyi olma savaşı veren çirkinin hikayesini anlatmaktadır.
13 Ekim
Kırmızı Erik Çekirdeği: Çermo köyünde sahnelenecek oyun kırmızı bir erik çekirdeğinin toprak yerine asfalta düşmesiyle başlayan umut dolu yaşam serüvenini konu alıyor.
Lebhayê Duxte Şodê/Tahran: Bir kadının başından geçen bir olay sonrası yaşadığı konulara odaklanır.
14 Ekim
Qerinên Bê Deng /Urmiye: Bir balıkçının kızıyla düşmanlarından kaçışını anlatan oyun.
15 Ekim
Beraz/Urmiye: Bir şehri domuzların işgal ettiğini ve o şehrin tüm çocukların pisliğe ve enkaza maruz kaldığını anlatır.
16 Ekim
Panel: Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya ve Dr. Öğretim Üyesi Duygu Çelik ile birlikte geçmişten günümüze yerel ve dünyadan örneklerle tek kişilik anlatı geleneği üzerine bir panel.
Dengbêj: Batmanlı Dengbêj Mizafere Celdeki, Cemil Paşa Konağı’nda bir ceylana aşık olup sonra aşık olduğu ceylanın efsunlu bir kız olduğunu fark eden Hayal Şehri Hükümdarı’nın oğlu Reşit Paşa’nın başından geçen masalsı hikayeyi anlatacak. Gazelhan Şair Elementlerle Konuşur: İrlandalı şair Yeatsin gazel formatıyla yazdığı “The Poet Pleads With Elemantal Powers’” adlı şiiri doğu formatıyla canlandırıyor.
17 Ekim
On İkinci Ev: Bir kadın anlatısını merkezine alan bir oyun.
Atölye Performansı: İstanbul Cihangir Akademi Kurucusu Şule Ateş ile hikaye anlatıcılığı ve solo performans atölyesi yapılacak.