Müzik ve çocuklara yönelik çalışmalarıyla büyük ilgi gören Ma Music ile çalışmalarını konuştuk: Aileler bize çocukları anadillerinden uzaklaşmasın diye gönderiyor. ‘Her yerde Türkçe konuşuluyor. Çocuklarımız anadilini unutmasın’ diyorlar. Yaptığımız çalışmalar ile topluma hitap ediyoruz
Hasan Akbaba
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı, atanan kayyum tarafından Kasım 2016’da kapatılmasıyla birlikte konservatuar müzisyenleri tarafından 4 Mart 2017 tarihinde Ma Music Akademisi kuruldu. Bünyesinde Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası’nı bulunduran Ma Music, 4 yıldır çalışmalarına ara vermeden sürdürüyor. Makam, stranbej, erbane, keman, piyano, çello, santür, bağlama gibi birçok alanda kursiyerlere dersler veriyor. Bünyesindeki 27 eğitmen ile yüzlerce kişiye eğitim veriyor. Ma Music’te eğitim gördükten sonra orada eğitmen olarak devam eden Evin Tiryaki ile çalışmaları hakkında konuştuk.
Amaç anadilde eğitim
Temel amaçlarının anadilde eğitim vermek olduğunu söyleyen Tiryaki, “Bu yönümüz aileler üzerinde çok etkili oluyor. Aileler bize çocukları anadillerinden uzaklaşmasın diye gönderiyor. ‘Her yerde Türkçe konuşuluyor. Çocuklarımız anadilini unutmasın’ diyorlar. Burada aldıkları eğitim Kürtçe olduğu için aileler çocuklarının diğer müzik kurumlarına göre daha verimli bir eğitim alacaklarını bildikleri için buraya gönderiyorlar” dedi.
Müzik anne karnında başlıyor
Zarok Ma projelerine dikkati çeken Tiryaki, “Şu anda sıfır yaş ve beş yaş arası Zarok Ma okulunu açıyoruz. Bir hafta sonra bunun açılışını yapacağız. Sadece çocuklar olacak. Doğum öncesi ve sonrası çocuklara eğitim verilecek. İki tane eğitmenimiz olacak. Anne altı aylıkken geliyor, altı ay eğitim görüyor. Ritim, stranbeji buna benzer dersleri veriyoruz. Çocuk doğduktan sonra altı ay evde kalıyor, ondan sonra tekrar geliyor. Bizde şu an üç anne öyle var. Ve çocuklar şu anda iki yaşında. Müzik kulakları o kadar gelişmiş ki bizler bunu gözlemleyebiliyoruz. Söylendiği zaman kulağa garip gelebilir ama bunun etkisi çok oluyor” diye ifade etti.
Burslu öğrenciler var
Eğitimlerinin 4 sene sürdüğünü sözlerine ekleyen Tiryaki, “Pandemiden dolayı derslerimiz genelde Zoom üzerinden veriliyor. Bunun yanı sıra özel derslerimiz de oluyor. Onlar da haftanın her günü olabiliyor kişinin müsaitlik durumuna göre” diye belirtti. Çalışmalarının tamamen kolektif yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Tiryaki, “Bizim de kurs fiyatları için belirlediğimiz bir bütçe var ama aile gelip benim bütçem yok diyorsa ona da yok demiyoruz. Ayrıca bizim burslu çok öğrencimiz var. Mesela çocuk akademisinin yüzde doksanı bursludur” diye konuştu.
Amida Konserleri
Amida Konserleri’nin Diyarbakır Ticaret Odası ile birlikte hazırladıkları bir proje olduğunu belirten Tiryaki, bu projeyi de salgın sürecinde müziğin her eve girmesi için yaptıklarını söyledi. Şu ana kadar bu konserlerin beşini yaptıklarını dile getiren Tiryaki, “Bizim için büyük bir avantajdı. Ses getirdik. En azından bu yolla bütün ailelere kendimizi ulaştırabildik. Bu konserde temel amacımız tarihi meydanları ve kültürü önplana çıkarmaktı. Projenin temel amacı Diyarbakır ve ilçelerini tanıtmaktı” dedi.
Jin Ma konseri
Jin Ma orkestralarına da değinen Tiryaki, “Senede bir kere konserimiz oluyor. Çoğunlukta Ma’nın açılışlarında biz orkestrayı da çıkarıyoruz. Yine Jin Ma da çıkarıyoruz. Amida Konserleri’nde en son çalışmamız Jin Ma oldu. 8 Mart’a hitap eden bir konserimiz oldu” diye ifade etti.
Belediyenin kursları işlevsiz
Diyarbakır’ın müzik ile bağının güçlü olduğunu dile getiren Tiryaki, “Kimi hobi olarak geliyor ve yıllarca kalıyor. Şu anda belediyenin açtığı kurs merkezleri de var. Dönüp baktığımızda çoğu işlevsizdir. Ma Music kadar ses getirmiyor diye düşünüyorum. Biz yaptığımız çalışmalar ile topluma hitap ediyoruz ama onlar çalışmalarını Türkçe yaptıkları için beklenen ilgiyi göremiyor. Sen toplumun dilinden konuşmazsan toplum seni kabul etmez” diye konuştu. “Kayyum politikalarının temel amacı halkı ekonomik olarak sömürmek ve halkın kültürünü yok etmek” diyen Tiryaki, bunun başarılı olmadığını vurguladı.