Dersim’de askeri operasyonlar sırasında çıkan yangılar devam ederken söndürmek için ise yetkili kurumlar herhangi bir çalışma yürütmüyor. Yangının çıktığı günden bu yana onbinlerce hektarlık alan yok oldu. Bölgede yaşayan ayı, domuz, tilki, kaplumbağa, yavru kuşlar, sincap, dağ keçileri, tavşan ve sürüngenler yangın sonucunda yaşamını yitirdi. Çok sayıda bitki türü de yok oldu. Geçtiğimiz günlerde merkeze yakın olan Çiğ köyünde ormanlık alanda da yangın çıktı. Köydeki yangını Dersim’de yaşayan doğa aktivistleri kontrol altına aldı.
Göz yumuluyor
Denizli’de yaşadığını ve Dersim’e misafirliğe geldiğini belirten Fadime Ana, geldiğinden bu yana orman yangınlarına tanık olduğunu vurguladı. Her yıl Dersim’e geldiklerini dile getiren Fadime Ana, “İnsanlar her yıl yaz ve bahar ayında akın akın geliyorlar. Bu kadar güzel bir doğayı katlediyorlar. Dersim ormanları olmadan, Munzur’u olmadan düz bir ovadan farksız olur mu? Ormanları, köyleri yakıyorlar, yazık değil mi?” diye sordu. Doğayı katlederek insanlara da işkence edildiğini belirten Fadime Ana, “Devlet yangın bölgesine gidilmesine izin vermeyerek yakılmasına, yok olmasına göz yumuyor” şeklinde konuştu.
Dersim mirastır
“Doğamızdan elini çek, Dersim’i özgür bırak” diyen Zeynep Ana ise, kentin eski temiz havasından eser kalmadığını söyledi. Yangınlar yüzünden havanın da kirlendiğini belirten Zeynep Ana, “Bitkilerimiz, hayvanlarımız etkileniyor. Biz etkileniyoruz. Yüzlerce hayvan öldü yangınlarda, yazık değil mi?” diyerek tepkisini ifade etti. Dersim’im bir miras olduğunu kaydeden Zeynep Ana, “Doğamızdan vazgeçmeyeceğiz, yakılan her ağacın yerini yeniden yeşerteceğiz. Bize bırakılan bir mirastır bu güzelim Dersim dağları, ormanları” dedi.
Göç politikası 3. kez devrede
1938’den bu yana Dersim coğrafyasının üçüncü insansızlaştırma politikası ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Freunde Helfen Freunden Derneği (Dostlar Dostlara Yardım Ediyor) Başkanı Aygül Aras, tüm Dersimlileri dayanışma içinde olmaya çağırdı. Almanya’da savaş mağdurlarına destek için kurulan Derneğin Başkanı Aras, Dersim’de bugün yaşananların 1938’de başlayan insansızlaştırma politikalarının devamı olduğunu belirtti. Orman yakmanın bunun bir yansıması olduğunu vurgulayan Aras, “Her ne kadar gerekçeler öne sürülse de hepimiz çok iyi biliyoruz ki orman yangınları, devletin Dersim’de planlı programlı politikası kapsamında çıkarılıyor. Dersim’de 38’de başaramadıkları yok etmede, 1994 yılında köy boşaltmaları ile yeniden denendi. Şimdi ise üçüncü kez denemekteler” diye konuştu. Bu süreci dayanışmayla yenebileceklerini vurgulayan Aras, “Bu politikalara karşı birlikte hareket edilmeli” diye kaydetti.
DERSİM