Partilerin yerel seçim hazırlıkları yoğunlaşıyor. Yerel yetkileri merkeze devreden iktidar, devlet gücüne güvenirken, muhalefet dağınık. HDP’nin ve İstanbul gibi yerlerde muhalefetin olası zaferi, yeni bir yol açabilir
Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart 2019 yaklaşırken, iktidar ve muhalefet cephelerinde hazırlıklar arttı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı en önemli adımı yerel yetkileri merkeze devrederek attı. Belediyelerin bütçeleri doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve damadı Berat Albayrak’ın denetimine geçti. Bu yerel yönetimlere büyük darbe olarak nitelendirilirken, iktidarın planı, devlet olanaklarını ve zor araçlarını kullanarak yerellerde gücünü pekiştirmek olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm büyükşehir belediyeleri almayı hedeflediklerini söylemişti. İktidarın esas planının tıpkı 24 Haziran’da olduğu gibi HDP’yi bütün imkanlarını kullanarak etkisiz kılmak ve kayyum yönetimlerini kalıcı kılmak olduğu belirtiliyor. Muhalefet partileri ise iç krizler nedeniyle yerel seçim gündemine geç hazırlık yaptı. Muhalefetin İstanbul, Ankara, Adana gibi büyükşehirlerde öne geçmesi ile bölgede HDP’nin alacağı güçlü sonuçların iktidarın değişim sürecini başlatabileceği yorumları yapılıyor. İşte partilerin seçim hazırlıkları.
HDP yerelden hamle arayışında
Yerel seçimlere yedi ay gibi bir zaman olmasına rağmen aday belirleme ve ittifak çalışmalarını erken tamamlamak isteyen HDP yönetimi, Eylül ayından itibaren “seçim eksenli” çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda başlayan toplantılar tamamlanarak sahaya inilecek. İktidarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrudan hedefi olan HDP, güçlü bir yerel çıkışla yanıt vermek istiyor. Parti yönetimi, ittifak görüşmeleri için sol ve sosyalist partiler, demokratik güçler ve toplumsal muhalefetle işbirliğine yönelecek. 2014 yılındaki son yerel seçimlerde “batıda HDP, doğuda DBP ile seçimlere katılma” taktiğini bu seçimlerde uygulamayacak. Son yerel seçimlerde bölge illerinde seçime katılan DBP, bu kez aday göstermeyecek ve HDP’nin adaylarını destekleyecek. Bir kamuoyu araştırma şirketinin değerlendirmesini inceleyen parti yönetimi, 20 yeni belediye daha kazanmanın hesaplarını yapıyor. Araştırmanın ardından ortaya çıkan tabloyu inceleyen parti yönetimi, 24 Haziran seçimlerinde alınan oy korunursa kayyum atanan 11 il belediyeden 10’u, 67 ilçe belediyesinden ise 62’si yeniden kazanma şansı çok yüksek. Araştırma şirketi ayrıca AKP ve CHP’nin elinde bulunan 20 belediyenin ise 24 Haziran’daki oy oranları korunursa HDP’ye geçeceğini ortaya koydu. Halihazırda DBP’nin 102 belediyesinden 94’üne kayyum atanmıştı. Bölgede iktidarı hezimete uğratma planı yapan HDP, batıda da güçlü bir alternatif oluşturmayı planlıyor.
CHP’de 6 ana hedef
CHP, 24 Haziran seçimlerinin ardından uzunca bir süre iç tartışmalar yaşadıktan sonra yerel seçimlere yönelik hazırlıklara başladı. Partide, yerel seçimlerin özellikle büyükşehirlerde “eldeki belediyeleri korumak, elde olmayanları almak” parolasıyla yürütülmesi amaçlanıyor. Halen İzmir, Eskişehir, Muğla, Aydın, Hatay ve Tekirdağ CHP’li başkanlar tarafından yönetiliyor. CHP’liler, “Yerel seçimlerde olası bir AKP-MHP ittifakının bu büyükşehirlerde de CHP için tehdit olabileceği” görüşlerini abartılı buluyor. CHP, yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara ile birlikte Adana, Mersin, Antalya ve Balıkesir’in alınması için seferber edilecek. Hedefler belirlenirken, 2014 yerel seçimleri ve 24 Haziran seçimleriyle birlikte 2017’deki referandum sonuçları da dikkate alındı. Parti yöneticilerince Kılıçdaroğlu’nun onay vereceği isimler “yüzde 50+1’i bulabilecek aday” ifadesiyle seslendiriliyor. Parti kulislerinde yüzde 50+1’i bulabilecek adayın profili, “CHP’lilerin hemen tamamının oyunu alabilecek ama İyi Partililerde de MHP’lilerde de, Saadetlilerde de, HDP’lilerde de, AKP’lilerde de karşılığı olacak” diye çiziliyor. CHP yöneticileri de artık Ankara’da merkezi olarak bir Millet İttifakı kurulmasının gerçekçi olmadığına, buna karşın yerel seçimlerde yerel ittifakların önemli hale geldiğine dikkat çekiyor.
AKP kalıcı kayyum peşinde
AKP’de bir süre önce başlayan yerel seçim hazırlığı, kongrenin yapılmasının ardından hız kazandı. Partinin yerel yöneticileri, aday belirlemelerinde ‘anket şirketleri’ yerine, genel merkezin yapacağı yoklamalara itibar edilmesini istedi. AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm devlet olanaklarını da kullanarak tüm belediyelerde “kalıcı kayyum” dönemine geçmek istediği belirtiliyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi kritik olan iller için alternatifler araştırılırken, AKP’nin MHP ile “Belediye hangi partide ise birlikte korunsun. Elde illerde kim güçlü ise o desteklensin; diğer partiye belediye meclislerinde üyelik versin” formülünü tartıştığı kaydediliyor.
MHP AKP’ye çalışacak
MHP Kurban Bayramı’ndan hemen sonra yerel seçimlere girecek adayları belirleme çalışmalarını başlattı. MHP yerel seçimde herhangi bir ittifak yapmayacak ve ortak aday çıkarmayacak. Ancak partinin resmi görüşü böyle olsa da AKP ile ittifak yapan MHP’nin iktidarla kritik yerlerde ortaklaşacağı yorumları yapılıyor. MHP’nin kritik yerlerde sadece kağıt üstünde aday çıkarma ihtimali konuşuluyor.
Saadet izlemede Saadet
Partisi’nde ekim ayında yapılması planlanan olağan kongresi, yerel seçimlere odaklanmak nedeniyle 2019’un sonbahar aylarında gerçekleştirilecek. Saadet’in izleyeceği yol merak edilirken, yerelde ittifak yapıp yapmayacağı belirsiz. Saadet Partisi’nin yakın geçen kritik olan illerde alacağı tutum, muhalefet ya da iktidarın kazanmasını sağlayabilir.
İYİ Parti tek başına
İYİ Parti, 2019 yılında yapılması planlanan yerel seçimler için çalışmalara başladı. ‘Millet İttifakı’nın’ yararının olmadığı görüşünün öne çıktığı partide, yerel seçimde hiçbir ittifak içerisinde yer almama kararı alındı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ikinci sınavı olarak değerlendirilen yerel seçimde öncelikle bölgelerin il ve ilçelerin tek tek ‘ihtiyaçları’, ‘öncelikleri’ ve ‘eksikleri’ saptanacak. Öte yandan İYİ Parte Genel Merkezi, tüm il ve ilçe yönetimlerini istifaya çağırdı.