Cumartesi Anneleri, 700. hafta eylemlerine dönük müdahale ve ardından gelen yasaklama açıklamalarına karşın bugün yine Galatasaray’da olacaklarını duyurdu. Aileler, Erdoğan’la görüşme talebinde de bulundu
Gözaltında kaybedilen veya ‘faili meçhul’e kurban edilen yakınları için 27 Mayıs 1995’den beri Galatasaray Meydanı’nda her cumartesi adalet arayışında olan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, AKP tarafından eylemlerinin yasaklanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Garo Paylan, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda hak savunucusu da katıldı. Toplantıda ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Yoleri, Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemlerine yönelik saldırı ve sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in yaptığı açıklamaların sürekli bir hükümet politikasına işaret ettiğini belirtti. Yoleri, “23 yıl 3 aydır sürdürdüğümüz eylem sonuç alıncaya kadar devam edecek. Kayıpların bulunması bizim görevimiz. 700 haftada büyük bir dayanışma görmüştür Cumartesi Anneleri. Destek veren herkese teşekkür ederiz. O meydan şiddet ile provoke etmeye çalışan bir devlet aklından bahsediyoruz. O meydanın şiddet ile anılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
16 hükümet değişti
Aileler adına hazırlanan açıklamayı, gözaltında öldürülen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı. 700 haftadır Galatasaray’da dile getirdikleri taleplerinin demokratik toplumun temel değerlerine, Türkiye’nin Anayasal normlarına ve uluslararası hukuk kurallarına dayanan meşru hakları olduğunu vurgulayan Ocak, “Galatasaray’a ilk çıkışımızdan bu yana 16 hükümet değişti. Tüm hükümetler; insanlığa karşı işlenen gözaltında kaybetme suçunun cezalandırılması ve kayıplarımızın bizlere teslim edilmesini sağlayamadı” dedi.
‘Galatasaray’da olacağız’
Gözaltında kaybetme suçunu işleyenlerin yargılanması, hakikatlerin açığa çıkarılması ve ceza adaletinin sağlanmasına dönük bir ilerlemeye tanık olamadıklarını dile getiren Ocak, “700. kez Galatasaray’da buluşmamızın engellenmesi, annelerimizin sürüklenerek darp edilmesi ve ailelerimizin gözaltına alınması, adalete olan inancımızı bir kez daha sarstı. Adalet talepli barışçıl buluşmalarımıza yapılan bu müdahale ve arkasından İçişleri Bakanı’nın hakaret içeren açıklamaları biz kayıp yakınlarını derinden yaraladı. Hakikati inkar eden, failleri hukukun üstünde tutarak cezasız bırakan devlet politikası, ülkenin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve barışa gidecek yolu üzerinde barikat kuruyor. Bu barikatı aşmak için mücadele etmek yurttaşlık görevidir. 701’inci haftamızda kayıp yakınları olarak her cumartesi olduğu gibi yine Galatasaray’da olacağız. Gözaltında kaybedilen son insanımızın akıbeti açıklanıp, ailesine teslim edilene kadar, tüm failler yargı önüne çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar kayıplarımızı aramaktan ve adalet talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Ocak, bugün Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ve Mehmet Ertak’ın akıbetini soracaklarını söyledi.
Erdoğan’la görüşme talebi
Öte yandan Cumartesi Anneleri adına Fehmi Tosun, Cemil Kırbayır, Hayrettin Eren, Hüseyin Taşkaya, Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç ve Ferhat Tepe’nin ailesi Erdoğan ile görüşmek üzere randevu talebinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen faksta, 2011’de Dolmabahçe’de yapılan görüşmenin üzerinden 7 yıl 8 ay geçtiği belirtilerek, randevu istendi.
23 yıldır oradalar
Açıklamanın ardından devlet eliyle kaybedilenlerin yakınları tek tek söz alarak, ne için mücadele ettiklerini anlattı. Gözaltında kaybedilen oğlu Murat Yıldız’ı bulmak için 23 yıldır mücadele yürüten Hanife Yıldız, “Ben bir anne olarak oğlumun hakkını aramazsam annelik hakkım mı var? Polisi üstümüze salacaklarına yargıyı işletsinler” diye seslendi. Evinin önünde beyaz Toros ile kaçırılan eşi Fehmi Tosun için adalet arayan Hanım Tosun da, “Benim eşim çocuklarının gözü önünde kaçırıldı. 23 yıldır Galatasaray’dayız. Bizim kime zararımız oldu? Her hafta bir hikayeyi, kaybı hatırlattık. Biz yine orada, gizli arşivlerini açana kadar, mezar taşı gösterene kadar biz o meydandayız” dedi. Kaçırıldıktan sonra gözaltında öldürülen oğlu Hasan Ocak için 23 yıldır Galatasaray Meydanı’nda adalet arayan 82 yaşındaki Emine Ocak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Cumhurbaşkanı, Emine Erdoğan senin de oğlun var torunun var. Onlara ufak bir şey olduğunda, hastalandığında sizin canınız acıyor mu? Bizim de sizinki gibi acıyor. Tüm annelerin yüreği acıyor. Vicdan var vicdan” diye seslendi. 13 Eylül 1980’de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır için meydanlarda olan Cumartesi Anneleri’nin simge ismi Berfo Ana’nın kızı Fatma Kırbayır da, “Ateşten gömleği Kenan Evren bize giydirdi. 38 senedir başımı yastığa koymadım. Gözümün önünde abimi götürdüler. Abimi aldıklarında ‘Adalet yerini bulacak’ dedi. Adalet arayışındayız o günden bu yana. Adalet yerini bulduğunda o meydandan kalkarız. Ama bulunmadığında o meydanı terk etmeyeceğiz” vurgusu yaptı.
İSTANBUL