Türkiye’nin bir çok yerinde öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu’yu protesto etti. Gösterilerin Kadıköy dahil bir çok yerde sürdüğü kaydedildi
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin AKP’den daha önce milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına yönelik protestoları devam ediyor. Okul içinde yapılan eylemden sonra öğrenciler Kadıköy Rıhtım Meydanı’na geçiş yaptı
İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:
İstanbul Valiliği, Beşiktaş ve Sarıyer’de toplantı, gösteri ve yürüyüş yasağı getirdi.
Yasağa rağmen öğrenciler ise Güney Kampüs’te rektörlük binası önünde toplanarak üniversiteye Melih Bulu’nun atanmasını protesto etti. Öğrenciler Metallica dinlediğini iddia eden Melih Bulu’ya Metallica dinleyerek tepki gösterdi.
Öğrenciler Güney Kampüs’te yaptığı protesto gösterileri sonrası okuldan Kadıköy’de yapılacak eylem için çıkış yaptı. Hisarüstü’nde bulunan çıkışın kapalı olması nedeniyle öğrenciler sahil tarafından çıkış yaparak Beşiktaş’a doğru yürüyüşe geçti.
Kadıköy’de eylem başladı
Kadıköy’de ise yurttaşlar toplanmaya başladı. Sloganların atıldığı Kadıköy Rıhtım Meydanı’na gelişler devam ederken meydanda sendikalar ve milletvekilleri de üniversitelilere destek veriyor.
Kadıköy’de öğrencileri büyük bir kalabalık karşıladı. Öğrencilerin ve yurttaşların tek isteği rektörün seçimle iş başına gelebilmesi ve gözaltların serbest bırakılması. Üniversite öğrencileri adına yapılan açıklamada öğrenciler Rektör olarak atanan Melih Bulu’nun istifasını istedi. Açıklamada ‘Demokratik seçimler düzenlensin, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın’ denildi.
Boğaziçi'nden gelen öğrenciler ile birlikte 'Kayyum rektör istemiyoruz' eylemi başladıhttps://t.co/1w4m1ZGcgC pic.twitter.com/HLaw7JerMz
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) January 6, 2021
ODTÜ’den destek
Ankara’da bulunan ODTÜ’de ise üniversiteliler Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemi yapıldı. Fizik bahçe önünde toplanan öğrenciler “Üniversitelerin kapısına kelepçe vuran bu zihniyet kabul edilemez “dedi. Ayrıca Ankara’daki eylem öncesi 4 üniversite öğrenci polisler tarafından gözaltına alındı.
İzmir
İzmir’de ikamet eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, “Kayyum Rektör” Melih Bulu’nun atanmasını protesto ederek, “Gözaltındaki arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz” dedi. İzmir’de ikamet eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, “Kayyum Rektör” Melih Bulu’nun atanmasını protesto etmek için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Kayyum rektör istemiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, üniversite öğrencileri adına psikolojik danışmanlıkta okuyan Eylül Yalçın, konuştu.
Atama politiktir
Bir gece yarısı üniversitelerine yapılan atamayı kabul etmediklerini belirten Yalçın, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2016 yılına kadar rektörlerinin seçimle ve üniversite akademisyenleri içerisinden seçildiğini hatırlattı. Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör atandığına dikkati çeken Yalçın, “Üniversiteler bir ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumlarıdır ve bu kurumların sürdürülebilmesi ancak akademinin özerkliği ile mümkündür. Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir” diye belirtti.
Gözaltılar derhal serbest bırakılsın
Antidemokratik uygulamaların üniversitelerine zarar verdiğini belirten Yalçın, şunları söyledi: “Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Boğaziçi Üniversite öğrencileri olarak asıl sorunlarının Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan ötedir. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz. Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz. Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
Ankara
Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyum rektör” atanmasını protesto eden Boğaziçili öğrenciler, “Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz” açıklaması yaptı.
Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına protesto etmek amacıyla Söğütözü Metrosu arkasında açıklama düzenledi. Onlarca üniversitelinin katıldığı açıklamada, “Akademi biat etmez”, “Cinsiyetçi rektör istemiyoruz”, “Melihler gidecek biz kalacağız” ve “Melih kapım kırıldı fazla kelepçen var mı?” yazılı pankart ve dövizler taşındı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Selcen Yavuz, üniversiteye “kayyum” atandığını belirterek, uygulamanın seçimleri ortadan kaldıran anti demokratik olduğunu söyledi. Üniversitelerin bilim ve fikir üretmesinin, özgür düşünceyi besleyebilmesi ve sürdürülebilmesinin ancak akademinin özerkliği ile mümkün olduğunun altını çizen Yavuz, “Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen üniversitemizin özerkliğinin, kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil; üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz” dedi.
Ortaya çıkan bu antidemokratik uygulamaların üniversitelere zarar verdiğini söyleyen Yavuz, taleplerini şöyle sıraladı:
“* Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
* Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü. Bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
* Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlanma ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır
* Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü işe üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki: Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz.”
Açıklama ardından “Kayyum rektör istemiyoruz” ve “Melih Bulu rektörümüz değildir” sloganlarıyla parka geçen öğrenciler, kitap okuma etkinliğiyle eylemlerini sonlandırdı.
Aydın
Aydın Emek ve Demokrasi Platformu da Eğitim Sen Aydın Şube binasında basın açıklaması düzenleyerek, Bulu’nun rektör olarak atamasına ve öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Açıklamayı Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir okudu. Özdemir, rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceklerini söyledi. Atanan kayyum rektörü kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya çağrı yapan Özdemir, “Demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Tüm örgütlü gücümüzle sesimizi çoğaltıyoruz” diye konuştu.
Manisa
Manisa KESK Şubeler Platformu ise, şube binasında yaptıkları basın toplantısıyla Bulu’nun rektör olarak atamasını ve öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto etti. KESK Manisa adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör istemiyoruz” diyen öğrencilerin gözaltına alınmasının; siyasi iktidarın üniversitelerde özgür düşünceyi, bilimi, demokrasiyi, laikliği, barışı, eşitliği ve özgürlüğü savunan öğrencileri susturmak için yürüttüğü politikaların bir sonucu olduğunu ifade etti. Şener, ” Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversiteyi yönetmek sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz” dedi.
Muğla
Eğitim Sen Muğla Şubesi, Sınırsızlık Meydanı’nda aynı taleple basın açıklaması yaptı. “Boğaziçi Direniyor” pankartının açıldığı açıklamayı Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran okudu. Üniversitelerde partili rektörler döneminin yaşandığını belirten Savran, “Geçmiş yıllarda AKP İlçe ve İl Yönetimlerinde yer almış, Milletvekili ve Belediye Başkanı Aday Adayı olmuş Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atanması bu dönemin son adımlarından birisi oldu. Üniversite gibi köklü bir eğitim geleneği olan kurumların yöneticilerinin akademik liyakate değil siyasal aidiyete göre belirlenmesi hiçbir biçimde kabul edilemez. Üniversitelerimizin ihtiyacı olan akademik özgürlüğü, kurumsal özerkliği, birlikte yönetme fikrini savunmaya devam edeceğiz. Yaşasın insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelemiz” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ