TGC Yönetim Kurulu, bu yılı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından değerlendirdi. Değerlendirme kamuoyu ile paylaşıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından yine çok kötü bir yıl olduğuna dikkat çekilen açıklamada, iktidarın baskı yöntemlerine yenilerinin eklediğine vurgu yapıldı. Açıklamada, binlerce gazetecinin haber yaptıkları için mahkemelerde yargılandığının, gözaltına alındığının altı çizildi.
Gazeteciler işsiz kaldı
TGC Basın Müzesi Belge Bilgi Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre 2020’de gazetecilere 361 dava açıldı. Toplam 54 olayda 86 gazeteci gözaltına alındı. Olay TV’nin de kapanmasıyla 180, bu yıl toplam 306 gazeteci işsiz kaldı. 97 gazeteci baskı ve sansür nedeniyle istifa etti. RTÜK medya kuruluşlarına 67 para cezası, 1 kapatma, 49 yayın durdurma, 6 uyarı verdi. Yine yıl boyunca toplam 58 olayda 67 gazeteci saldırıya uğradı. Bağımsız yayıncılık yapan gazete ve dergilerin haberlerine 368 sansür uygulandı. Birçok tiyatro oyunu, film ve kitap yasaklandı.
Basın İlan Kurumu ve RTÜK, baskısını sürdürdü
Basın İlan Kurumu ve RTÜK’ün iktidarın hoşuna gitmeyen yayınlar yapan bağımsız yayın organlarına yönelik haksız cezalarının sürdüğü aktarılan raporda, “Bağımsız gazetelerin resmi ilanları kesildi. Bağımsız televizyonlara ağır para cezası verildi ve yayın durdurma cezaları uygulandı. Gazetecilerin yıpranma payı basın kartı şartına bağlandı. İletişim Başkanlığı tarafından basın kartları yıllardır ‘incelemede’ diye verilmeyen bağımsız yayın organlarında çalışan meslektaşlarımızın yıpranma payından mahrum kalmalarının yolu açıldı” dendi.
HABER MERKEZİ