‘Göç ya da Araf’ isimli çalışma yapan 4 fotoğraf ve heykel sanatçısı, halklar arasında düşmanlık tohumlarının yeşereceğine dikkat çekiyor
Mersin’de yaşayan 4 sanatçı bir araya gelerek son yıllarda ülkenin kültürel ve ekonomik dokusunu etkileyen zorunlu göçü ele alan bir çalışma başlattı. Sanatçılar, yaptıkları çalışma kapsamında savaştan, siyasi zorluktan veya ekonomik sorunlardan kaçan göçmenleri ele alan “Göç ya da Araf” adlı sergi çalışması yaptı. Fotoğraf sanatçısı Adil Okay, çalışmayla göçmenlerin sorunlarını aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Göç olgusunun neden-sonuç ilişkisi sorgulanmanın önemine dikkat çeken Okay, sorgulanmadığı takdirde geçmişte olduğu gibi bugün de ciddi sorunlar doğuracağını hatta halklar arasında düşmanlık tohumlarının yeşereceğine dikkat çekti. Mültecilerin dışlandığını belirten Okay, “Savaşın ve göçün sebeplerinde iktidarların nedeni görülmüyor. Oysa bugün Suriyeli göçmenlerin ülkeye gelmesinde AKP devletinin de büyük bir rolü var” dedi. Çalışmalarını Türkiye’nin birçok yerinde sergileyeceklerini belirten Okay, “Sanatçı güzelliğin peşinden koşarken ayağına acı taşları takılır. Eğilip alırsa eli, almazsa vicdanı kanar” diye konuştu. Fotoğrafçı Ali Osman da, çalışmalarının toplumlarla kucaklaşmak anlamına geldiğini ve bunun bir farkındalık yaratma çabası olduğunun altını çizdi. Osman, “Bu tarz sosyal sorumluluk işleri olacak her zaman. Bunun için özellikle; bu tür toplumsal baskıların önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Dokuz gün sürecek
Mezitli ilçesine bağlı Davultepe mahallesinde bulunan Caretta Caretta Sanat Galerisi’nde 31 Ağustos’ta açılacak olan sergi, 9 Eylül’e kadar sürecek. Sanatçıların konuya dair yaptığı çalışmalardan oluşan heykel ve fotoğraflar sergilenecek.
MERSİN