Sendikaya üye oldukları için bir kısmı ücretsiz izine çıkarılan, bir kısmı da sürgün edilen Migros işçileri günlerdir çadırda nöbet tutuyorlar. İşçiler direnmeye devam edeceklerini söyledi.
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Migros deposunda çalışan işçiler salgına karşı alınmayan önlemler, uzun çalışma koşulları nedeniyle, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) üye oldu.
Sendikaya üye olan işçilerden 15’i ücretsiz izine, 3’ü ise İstanbul Esenyurt’ta bulunan depoya sürgün edildi. Sürgün edilen işçilerin Esenyurt’a gitmemesi üzerine bu işçiler de ücretsiz izine çıkarılırken, işçilere ne zaman iş başı yapacakları da söylenmedi. İşçiler de bu uygulamalara karşı Çayırova’da bulunan depo önünde direnişe geçti.
Koşullar kötü
MA’dan Kadir Güney’e konuşan işçilerden Cemil Putum, her zaman ağır koşullar altında çalışmak zorunda bırakıldıklarını söyledi. Putum, “Akşam mesaiye kaldığımızda 5 saat çalışmaya yarım saat molamız var. Bu molada sadece yemek yiyoruz, dinlenemiyoruz. Bu koşullara evimize ekmek götürebilmek için katlandık. Fakat bizi parmakla gösteren amirler bir telefonla bizi ücretsiz izine gönderdi. Bir belge, sebep istedik ama gösterilmedi” dedi.
Ücretsiz izin dayatmasına karşı direniş
İşten çıkarma ve ücretsiz izinle işçilerin direnişe verdikleri desteğin engellenmeye çalışıldığını anlatan Putum, “Ücretsiz izin tamamen bir baskı aracı oldu. Bize süre verilmedi. Süresiz izindesiniz denildi. Ücretsiz izinden aldığı ücretin yetmeyeceğini bilen bazı arkadaşlarımız istifa ederek gitti. Biz direnmeye devam ediyoruz. Nereye kadar direneceğiz bilmiyorum. Herhalde öleceğiz. 38 TL’ye geçinemeyeceğimiz için bu kapının önünde öleceğiz. Biz kazanmasak bile bizden sonrakilerin kazanması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
Putum, yoğun çalışma sistemini kabul etmediklerini ifade ederek, taleplerinin ücretsiz iznin tamamen kaldırılması, işe iade edilmeleri ve sendikal faaliyetlere karışılmaması olduğunu dile getirdi.
5 gündür devam ediyor
3 yıldır Migros deposunda çalıştığını ve 1 aydır ücretsiz izinde olduğunu dile getiren Sevim Göneş de belirterek, ücretsiz izinde verilen ücretle tek başına olmasına rağmen geçinemediğinin altını çizdi. Göneş, “Ailesi olanlar bu para ile hiçbir şey yapamazlar. Biz bu uygulamaya hayır demek ve durdurmak için 5 gündür direnişteyiz. Ücretsiz izin bir hak değil, hak gaspıdır” dedi.
Kadın işçilere kötü davranılıyor
Salgın nedeniyle depoda oluşan yoğunluğa rağmen eski çalışanların ücretsiz izne çıkarıldığını kaydeden Göneş, “Kadın işçilere karşı da ayrı bir baskı var. Amirler kadın işçilerin yanında argo konuşuyor. Nasıl konuşacaklarını bilmiyorlar. Rahatsızlığımızı dile getirdiğimizde yok sayıyorlardı. Bizi en ağır bölümlerde ve gece vardiyasında sabaha kadar soğuk depoda ince bir montla çalıştırıyorlardı” diye belirtti.
Sendikaya üyelik ve sürgün
İstanbul’un Esenyurt ilçesine sürgün edilen Özkan Yıldız ise, depoda 8 buçuk yıldır çalıştığını belirterek, salgınla birlikte işlerinin daha da yoğunlaştığını söyledi. Yıldız, sabah 08.00 ile akşam 22.30 arası çalıştıklarını ve Pazar günleri de işe gelmelerinin zorunlu olduğunu dile getirdi. Yıldız, “Hakkımızı aramak için sendikaya üye olduk. Üye olunca benle birlikte 3 kişiyi Esenyurt’a sürdüler. Gitmeyince de ücretsiz izine çıkardılar. Ben Kocaeli Derince’de oturuyorum, Esenyurt’a nasıl gidebilirim” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.
Destek çağrısı
Salgının artmasına rağmen deponun her yerinin pislik içinde olduğunu ifade eden Yıldız, bu durumu yönetime bildirdiklerinde ise cevap dahi alamadıklarını söyledi. Yıldız, “Hakkımızı aradığımız için bizi ücretsiz izne çıkardılar. Hakkımızı arıyoruz. Hakkımızı aramak için buradayız. İçerideki arkadaşlarımız da aynı şekilde, aynı koşullarda çalıştırılmaktadır. Bunu engellemek için de direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Herkesin bize bu mücadelede destek olmasını istiyoruz” diye konuştu.
KOCAELİ