Buz tutmuş göletlerde gezen ren geyikleri küresel ısınma nedeniyle buzları eriyen göllerde yüzerek hayatta kalmaya çalışıyor. Yaşları küçük olanlar ise bu yolculuğu tamamlayamıyor
Küresel ısınmanın etkisiyle bu yıl dünyanın kuzey bölgelerinde yeterli kar yağmaması, buzlu bölgelerin eriyerek göletlere dönüşmesi ren geyiklerinin yaşam alanlarına büyük bir darbe vurdu. Uzmanlara göre özellikle de Rusya’nın kuzeyinde yaşayan ren geyikleri büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)’nin Rusya temsilcisi Wladimir Krewer, iklim değişikliklerinin ren geyiklerinin yaşam alanlarını ciddi ölçüde etkilediğini ve bu durumun nesillerini tüketebileceğini söyledi. Alman medyasına konuşan Krewer, ren geyiklerinin buz tutmuş göletlerde yürümeye alıştığını, ancak buzların erimesi yüzünden soğuk sularda yüzerek hayatta kalmaya çalıştıklarına dikkat çekti.
Buzların çözülmesiyle boğuluyorlar
Rus doğa bilimcisine göre buzların üzerinden yürüyerek bir bölgeden başka bölge geçen ren geyikleri buzlu sulara dönüşen göller yüzünden artık göç etmekte büyük zorluklar yaşıyorlar. WWF’nin konuya ilişkin hazırladığı raporu duyuran Krewer, özellikle Taimyr yarımadası ve Arktik Okyanusu’nda şu anda ren geyiklerinin tehlike altında olduğunu bildirdi.
Son 10 yılda yarı yarıya azaldılar
Söz konusu raporda çoğu genç yaşta olan en az 200 ren geyiğinin boğulduğu, bir kısmının gölleri geçemediği için vahşi hayvanlara yem olduğu ifade edildi. WWF’nin tahminlere göre son 10 yılda ren geyiklerinin sayısı yarı yarıya azalarak 400 bine düştü. Doğanın en güzel varlıklarından biri olan ren geyiklerinin bir başka düşmanı ise kaçak avcılık. Yine WWF’nin verilerine göre son yıllarda avcılar ren geyiklerinin yüzde 10’unu yok etti.
Ren geyiği dünyanın kuzey bölgelerinde; Norveç, İzlanda, İsveç’in kuzey bölgeleri, Finlandiya, Rusya’nın kuzey bölgelerden Büyük Okyanus’a uzanan bölümü, Alaska, Kanada ve Grönland’da yaşıyorlar. Doğada serbest yaşayan ren geyikleri doğdukları yer ile kışın yaşadıkları yer arasında büyük sürüler halinde göç ediyorlar. Geniş toynakları karda ve tundrada hareket etmelerine yardım ediyor.
Kaynak: ANF