Bodrum’da 150 yıllık geçmişe sahip olan Kökcü Dede Sarnıcı, belediye tarafından kireçle boyandı. Sarnıcın üzerindeki kitabeyse kireçle tahrip edilerek okunamayacak duruma geldi
Bodrum’un Yokuşbaşı Mahallesi’nde bulunan 150 yıllık tarihi geçmişe sahip Kökcü Dede Sarnıcı ve yanındaki namazgahın, iki ay önce Bodrum Belediyesi tarafından bakım ve onarımı yapıldı. Sarnıcın duvarları beyaza, kapısını çevreleyen mermer çerçeveli bölüm ise maviye boyandı. Tarihi yapının orijinalliğine sadık kalınmadan yapıldığı ileri sürülen çalışmalar sırasında sarnıcın kitabesi de boyayla kapatıldı. Bölgede sarnıçlar üzerinde araştırma yaparken durumu fark eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Bodrum Belediyesi’nin bu çalışmasını, ‘kaş yaparken göz çıkarmaya’ benzetip, eleştirdi.
Tarihin katli
Prof. Dr. Açıkgöz, sarnıcın kitabesineki boyaları kazıyıp tekrar yazı ve motifleri ortaya çıkardı. Prof. Dr. Açıkgöz, ardından sosyal medya hesabından olaya tepkisini içeren dikkat çekici bir paylaşımda bulunarak, “Bodrum girişindeki tümsekte solda bulunan ve Bodrum Belediyesi’nin bakımını yaptığı ve her sene kireçle beyaza boyadığı Kökcü Dede Sarnıcı’nda, mermer kitabesinin kat kat kireçle boyanması ve artık harflerin hiç görünmemesi üzerine, bu tarihin katline son vermek üzere kireci kazıyıp, ‘tarihi esere’ zarar verdim. Kendimi, ‘tarihi esere zarar vermek’ suçu işlemekten ihbar ediyorum!” dedi. Prof. Dr. Açıkgöz’ün, sarnıcın eski ve yeni halinin fotoğraflarına yer verdiği bu paylaşımına çok sayıda kişi de destek verdi.
8 kat boyanmış
Açıkgöz, sarnıcın 8 kat kireç ile boyandığını belirterek, kitabenin tamamen okunmaz haline geldiğini belirtti. Açıkgöz, “Bu tür mimari eserler mümkün olduğu kadar kendi orijinal malzemesi ile restore edilmeli. Turistlere güzel görünsün diye beyaza boyamak doğru değil. Koruma altına almak güzel ama mimari değerini bozup farklı bir şekle büründürmek doğru bir yaklaşım değil” dedi. Muğla’da 300 sarnıç olduğunu belirten Açıkgöz, “Bu sarnıcın bir başka özelliği insan ve hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilmiş olması. Bodrum’un girişinde olan Kökcü Dede Sarnıcı’nın orijinal yapısıyla korunup, kültür ve turizme kazandırmak için yerel yönetimlerin sahip çıkmasını istiyorum. Yanlıştan bir an önce dönülmeli” diye konuştu.
MUĞLA