Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, Benishangul-Gumuz bölgesinde bir köye sabaha karşı saldırı düzenlendiğini açıkladı. Komisyonun açıkladığına göre saldırıda 100’den fazla kişi öldürüldü. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı
Afrika’nın en çok nüfusa sahip ikinci ülkesi olan Etiyopya’nın pek çok etnik grubun yaşadığı Benishangul-Gumuz bölgesinde bir köye sabaha karşı silahlı bir grup tarafından saldırı düzenlendi. Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu 100’den fazla insanın öldürüldüğünü açıkladı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed konuyla ilgili paylaştığı mesajda “Benishangul-Gumuz bölgesindeki katliam çok trajik” dedi ve bölgeye gerekli güvenli güçlerinin gönderildiğini söyledi.
Etiyopya’nın bir başka bölgesi olan Tigre eyaletinde ise hükûmetin düzenlediği operasyon nedeniyle 950 bine yakın insan Sudan’a kaçmak zorunda kaldı. Son altı haftadır Tigre’ye federal güçlerin gönderilmesinin diğer bölgelerde güç boşluğu yarattığı düşünülüyor.
Etiyopya’da ne oluyor?
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Etiyopya’nın kuzeyindeki isyancı yönetime yönelik askeri operasyonun sürdüğü Tigray eyaletindeki sivil katliamının “savaş suçu” sayılabileceğini belirtmişti. BM olası ‘savaş suçu’ gerekçesi göstererek Tigray’da öldürüldüğü iddia edilen çok sayıda sivil hakkında bağımsız bir soruşturma yapılmasını istemişti. Ancak herhangi somut bir araştırma yapılmadığı gibi sivil ölümleri artmaya devam ediyor. On binlerce sivilin çatışmalardan kaçmak için Etiyopya’dan Sudan’a geçtiği belirtiliyor. BM Göçmen Ajansı raporlarına göre bu sayının yarısı çocuklardan oluşuyor.
Federal orduyla Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin bölgede çatışmaları uzun bir süredir devam ediyor. TPLF’nin ulusal ordu birliklerine 3 Kasım’da saldırmasının bir gün sonrasında Başbakan Abiy Ahmed, TPLF’ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu. 5 milyon nüfusa sahip Tigraylar ise kendi eyaletlerindeki dağlık bölgeleri kontrol ediyor ve kendi bölgelerinde ilan ettikleri olağanüstü hal ile topraklarının yabancılar tarafından işgal edildiğini öne sürüyorlar. Örgüt ve resmi güçler arasında diyalog ve müzakerelerin başlamamasından kaynaklı çatışmalar gittikçe artmakta.
DIŞ HABERLER