Erdoğan, Demirtaş’ın tahliye kararına ilişkin ‘Bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez’ dediği AİHM’e bugüne dek üç kez başvurdu
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi yönünde verdiği kararına dair, “AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir” yorumunda bulunarak, kararı uygulamayacaklarının sinyalini verdi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Selman Güzelyüz, Erdoğan’ın “siyasi” bulduğu 3 kararı AİHM’e nasıl taşıdığını haberleştirdi.
Adil yargılanma istedi
Erdoğan, 12 Aralık 1997 günü Siirt’te katıldığı bir mitingde okuduğu şiir nedeniyle Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılandı ve hakkında “halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek”ten 1 yıl hapis ile 860 milyon TL para cezası verildi. Bu ceza daha sonra 10 ay hapis ve 177 milyon TL para cezasına indirildi. Diyarbakır DGM kararına temyiz başvurusunda bulunsa da Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından 24 Eylül 1998 günü cezasını onanan Erdoğan, bunun üzerine 1999 yılında AİHM’e başvurarak ‘adil yargılama’ talep etti.
Adli sicil cezasının silinmesi için başvuru
Kısa bir süre cezaevinde kalan Erdoğan, AB Uyum Yasaları çerçevesinde hüküm giydiği suçun ortadan kalktığı tezine dayanarak, milletvekili adayı olabilmek için adli sicil kaydının silinmesi talebiyle 2001 yılında Diyarbakır 3 No’lu DGM’ye başvurdu.
Başvurusunun olumsuz sonuçlanması üzerine Erdoğan, temyiz başvurusu yaptığı Diyarbakır 4 No’lu DGM sicil kaydının silinmesine karar verdi. Ancak Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun karara itiraz etmesiyle karar bozuldu. Avukatları, 2002 yılında “özgürlüklere kişiye özel sınırlama getirildiği ve hukuk dışı yollarla halkın iradesinin önüne geçilmesinin söz konusu olduğu” gerekçeleriyle Yargıtay kararı aleyhinde AİHM’e başvurdu.
Milletvekilliği olmak için başvuru
Erdoğan’ın AİHM’e son başvurusu ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) milletvekili olamayacağı yönündeki kararına karşı yapılmıştı. Eylül 2002’de mahkemeye başvuran Erdoğan, “Hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu, Tayyip Erdoğan’ın özgürlük veya demokrasi mücadelesi olmaktan çıkmıştır. Bu, milletimizin özgürlük mücadelesidir. Bu konuda hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu mücadeleden ülkem mesafe alarak çıkacaktır” sözlerini sarf etmişti.
Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı bütün başvuruları geri çekti.
HABER MERKEZİ