Sivil toplum kurumları, STK ve derneklere kayyım atama yetkisi tanıyan kanun teklifine karşı ortak bir açıklama yayınlamasının ardından, İHD İstanbul bürosunun önünde de basın açıklaması yaparak tasarı protesto edildi
Meclis Genel Kurulu’na yarın getirilmesi beklenen ve Sivil Toplum Kuruluşları’na (STK) kayyım atama yetkisi tanıyan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”ne ilişkin, sivil toplum örgütleri imza kampanyası başlattı.
Kampanyaya dair yapılan açıklamada, TBMM’de görüşülen ve Perşembe günü Genel Kurul’a gelmesi beklenen ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ amacı ve ismi ile hiç ilgisi olmadığı vurgulanarak, yardım Toplama ve Dernekler Kanunlarında yapılan değişiklikler ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlandığı ve İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içerdiği belirtildi.
İHD önünde açıklama
Yayınlanan ortak metinden sonra, bugün de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, söz konusu tasarıya ilişkin basın açıklaması yaptı. Taksim’de bulunan İHD binası önünde yapılan açıklamaya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile çok sayıda STK temsilcileri katılırken, “Sivil Toplum susturulamaz” pankartı taşındı.
Açıklamada, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, GÖÇ-İZ DER, ÖHD İstanbul Şubesi, MLSA ve DK-DER’in de aralarında olduğu 341 STK’nin imzası yer aldı.
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, kanun teklifinin Anayasa’ya, örgütlenme özgürlüğüne ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu belirterek, tasarının İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içerdiğini belirtti.
Dernek ve vakıflar tek imza ile kapanacak
Keskin, teklifin yasalaşması durumunda, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümünün tek imza ile kapatılma riskiyle karşı karşıya olacağını, bu konuda açılacak idari davaların yıllarca süreceği için pratikte “hızlı kapatma” prosedürünün yaratılacağını kaydetti.
Türkiye’de yaklaşık 120 bin civarında dernek bulunduğunu dile getiren Keskin, Türkiye’deki sivil toplumun tamamını ilgilendiren böylesi önemli bir konuda sivil toplumun dışlanarak ve hiçbir sosyal tarafın görüşü alınmadan hazırlanan kanun teklifinden vazgeçilmesini istedi.
Yasaya ilişkin bilgilendirme notuna, https://iho p.org.tr/kitle-imha-silahlarinin-yayilmasinin-finansmaninin-onlenmesine-iliskin-kanun-teklifine-dair-degerlendirme/ adresinden ulaşabilir
HABER MERKEZİ