Sayıştay’ın açıkladığı Siirt Belediyesi’ne ilişkin denetim raporunda belediyenin 4 milyon lira borcu eksik tahsil ettiğini ve alacaklarını düşük gösterdiği belirtildi
Sayıştay Başkanlığı tarafından belediyeler ve bağlı idarelere yönelik 2019 yılı denetim raporlarının bir kısmı yayınlandı. Yayınlanan bu raporlarda bir çok belediyenin adının usulsüzlüklere karıştığı anlaşıldı.
Kayyum yönetimlerinin de bu raporda çeşitli usulsüzlükler yaptığı kaydedildi. Her gün başka bir belediyenin yaptığı ihlaller açıklanırken Siirt Belediyesi de bunların arasına girmeyi başardı.
Siirt Belediyesi’ne ilişkin hazırlanan raporda, iç kontrol sisteminde gözlemlenen eksiklikler 10 başlıkta sıralandı. MA’dan Fethi Balaman’ın haberine göre Başlıklarda, “Vergi borcunun düşük gösterilmesi”, “Belediye alacaklarının eksik gösterilmesi”, “Yıllık izinlerin kanuna uygun bir şekilde kullandırılmaması” gibi göze çarpan maddeler yer aldı.
4 milyon lira eksik
Raporda tahsil edilmeyen alacakların tahakkuk işlemlerinin muhasebeleştirilmemesi nedeniyle belediye alacaklarının 4 milyon 6 bin TL eksik gösterildiği kaydedildi. Raporda, bu durum için “Hatalı muhasebe kayıtları” değerlendirmesi yapıldı. Kredi kartı ile tahsil edilen bazı alacakların tahsilat tutarlarının banka hesabına kaydedilmesi gerekirken, belediyenin vergi borcuna mahsuben tahsilat kaydı yapılmasından kaynaklı, banka hesabından 93 bin 826 TL, vadesi geçmiş ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve yükümlülükler hesabından ise 93 bin TL eksikliğe neden olduğu ifade edildi.
Vergi borcu düşük gösterilmiş
Raporda göze çarpan usulsüzlükler şöyle sıralandı: “Kredi kartı ile tahsil edilen bazı alacakların tahsilat tutarlarının banka hesabına kaydedilmesi gerekirken belediyenin vergi borcuna mahsuben tahsilat kaydı yapılması, bilgisayar yazılımları için amortisman ayrılmaması, avukatlık vekalet ücretlerinden yapılan vergi kesintilerinin ödenecek vergi ve fonlar hesabında takip edilmemesi, kamuya olan ertelenmiş veya taksitlendirilmiş borçlar hesabının kullanılmaması, sosyal denge sözleşmesinde mevzuatta belirlenen tavan tutarın üzerinden sosyal denge tazminat tutarının belirlenmesi, sosyal denge sözleşmesine sözleşme konusu dışında hükümler konulması, otopark gelirlerinin vadeli banka hesabında takip edilmemesi ve işçilere yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması.”
İşçilere izin kullandırılmamış
Avukatlık vekalet ücretleri ödenirken vergi borçlarının eksik gösterildiğinin belirtildiği raporda, buradaki kaybın 36 bin TL olduğu kaydedildi. Yapılan bir diğer incelemede ise işçilerin yıllık izinlerinin düzenli olarak kullandırılmadığı, bu nedenle de yüksek miktarda birikmiş yıllık izinlerin bulunduğu tespit edilirken, kurum bünyesinde çalışan 83 işçinin toplam 23 bin 306 gün kullanılmamış yıllık izninin bulunduğu belirtildi. Kullanılmayan bu izinlerin yılsonu itibariyle belediyeye maliyeti ise 4 milyon 30 TL olarak tespit edildi.