Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2020 yılında en fazla gazeteci cinayetinin Meksika’da işlendiğini duyurdu. CPJ, Çin ve Türkiye’nin en çok gazeteciyi tutuklayan ülkeler olduğunu da raporladı
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) yayınladığı rapora göre 2020 yılında dünya genelinde en az 30 gazeteci görev başında öldürüldü. Bunlardan 21’inin misilleme cinayetleri olduğu belirtildi. Çatışma neticesinde veya çapraz ateşte kalarak öldürülen gazetecilerin sayısı ise son 20 yılın en düşük seviyesine indi.
CPJ İdari Müdürü Joel Simon, “Gazeteci cinayetlerinin iki kattan çok artmış olması dehşet verici ve bu yükseliş uluslararası kamuoyunun cezasızlık belasıyla başa çıkmaktaki başarısızlığını temsil ediyor” dedi.
Meksika’da 9 gazeteci öldürüldü
Gazeteci cinayetinin en çok işlendiği ülkeler Afganistan ve Meksika oldu. Raporda, Meksika’nın 2020’de medya çalışanları için en tehlikeli ülke olduğu, yıl boyunca 9 gazetecinin cinayete kurban gittiği belirtildi.
Meksika’da son 10 günde 3 gazetecinin vurularak öldürüldüğü vurgulanan raporda, ülkede 2000 yılından bu yana öldürülen gazeteci sayısının 120’ye çıktığı kaydedildi. Raporda, gazeteci cinayetlerinin sadece savaş ve çatışma yaşanan ülkelerde görülmediğine de işaret edildi.
İran gazeteci Zem’i idam etti
Raporda, İran’da 2017 yılında gerçekleşen devlet karşıtı gösterileri haberleştirdiği için ölüme mahkum edilen gazeteci Ruhullah Zem’in 12 Aralık’ta idam edildiği bilgine yer verildi.
CPJ İdari Müdürü Joel Simon, “Ruhullah Zem’in aynı yıl içinde CPJ’in hem dünya çapında hapsedilen gazeteciler hem de o yıl öldürülen gazeteciler listesinde yer alması kabul edilemez. İki listede birden bulunması meşruiyet maskesinin ardına gizlenen İran rejiminin utanç verici gaddarlığının bir ifadesidir. Zem’in öldürülmesi devlet eliyle cinayetten başka bir şey değildir” dedi.
Raporda bu yıl çatışma ortamı içinde kalan üç gazetecinin öldürüldüğü, bunun da 2000 yılından beri tespit edilen en düşük sayı olduğu belirtildi.
Rapora göre, üçü de Suriye’de öldürülen bu gazetecilerin Rus hava saldırılarının kurbanları olduklarından şüpheleniliyor.
Diğer gazeteciler ise İran ve Nijerya gibi ülkelerdeki ayaklanmaları izlemek gibi tehlikeli görevler esnasında öldürüldü.
CPJ’nin halen dünya çapında öldürülen 15 diğer gazetecinin ölüm sebeplerinin araştırıldığını kaydetti.
Türkiye ve Çin
CPJ, 15 Aralık’ta yayımladığı ‘Dünya çapında rekor sayıda gazeteci hapiste’ başlıklı raporunda ise 1 Aralık 2020 itibariyle, en az 274 gazetecinin mesleki faaliyetleri yüzünden hapiste olduğu bilgisine yer verdi.
CPJ raporunda gazetecilik faaliyetleri nedeniyle çok sayıda gazeteciyi tutuklayan Çin’in, iki yıldır dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi ünvanını koruduğu belirtildi.
Raporda gazetecileri serbest bıraksa dahi yargılamaya devam eden ve yenilerini tutuklayan Türkiye onun ardından ikinci sırada olduğu bilgisine yer verildi.
Türkiye’yi sırasıyla Mısır ile Suudi Arabistan takip ediyor.
HABER MERKEZİ