DİSK Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ücretsiz izin dayatmasına karşı Özer Elektrikte işçilerin zafer kazandığını hatırlatarak örgütlü mücadele vurgusu yaptı
Dünya geneline yayılan Covıd-19 salgınının Türkiye’de görülmeye başlandığı Mart ayından bu yana işçi hakları ve geleceğini olumsuz etkileyen birçok yasa AKP tarafından hayata geçirildi. “Şartlar ne olursa olsun, çark dönecek” anlayışındaki iktidar, işvereni çeşitli teşviklerle desteklerken, işçilerin payına ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik düştü. Aylık bin 170 TL ile geçinmeye zorlanılırken, sendikalara üye işçiler baskı altına alınmaya çalışıldı. Sendikalaşmanın cezası ücretsiz izin olan işçiler ise, birçok yerde direnişe geçti.
İşten çıkarma ve ücretsiz izinle üyeleri baskı altına alınmaya çalışılan sendikalardan biri de Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) idi. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, son yaşanan işçi direnişlerini ve işçilerin durumunu MA’dan Kadir Güney’e anlattı
Ücretsiz izin dayatması
Daha salgının başında işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için iktidara önerilerini ilettiklerini hatırlatan Serdaroğlu, ancak bu öneriler dikkate alınmadığı gibi işçilerin aleyhine uygulamaların hayata geçirildiğini belirtti. Önceden de var olan ücretsiz izin uygulamasında işçinin onayının kaldırılmasının risk oluşturduğunu ifade eden Serdaroğlu, “İşveren işçiyi günlük 39 lira gibi bir ücrete mahkum ediyor. Bu uygulamanın kalıcı hale getirilmesi son derece riskli ve biz bu uygulamayı doğru bulmuyoruz” dedi.
Sendikal örgütlenme ile kavga
Ücretsiz izin uygulamasının sadece düşük ücret bakımından sorun olmadığını belirten Serdaroğlu, işverenin bu uygulamayı bir silah gibi işçileri “terbiye” etmek için kullanmaya başladığına dikkat çekerek, “Sendikal örgütlenmenin önüne geçmek içinde bu uygulamayı kullanıyorlar. İşçiler, sendikadan istifa etmeleri ya da ücretsiz izine gitmeleri üzerinden alenen tehdit ediliyor” diye belirtti.
Gelinen aşamanın pandemi öncesini arattığını dile getiren Serdaroğlu, işten çıkarma yasağı nedeniyle tazminatlı çıkış yapmayan işverenin ahlak kurallarını öne sürülerek tazminatsız çıkardığını söyledi. “Böyle bir işten çıkarma yasağı olur mu” diyerek tepki gösteren Serdaroğlu, şöyle dedi: “Bu durumu birçok yerde gördük. En son Çorum’da Ekmekçioğlu Fabrikası’nda 80 arkadaşımızın iş akdi ‘ahlak kurallarına uymamak’ suçlamasıyla feshedildi. Fakat gerçek sendikaya üye olmalarıydı. Bu suçlama sicillerine yansıyor. İşçinin daha sonraki yaşamında da karşısına çıkıyor. Küçük bölgelerde hem bu suçlama hem de sendika üyeliğinden kaynaklı iş bulmasında zorluklar çıkarıyor. Genel olarak baktığımızda işten çıkarma yasağı tamamen göstermelik ve işçinin aleyhine. İşçilerin köle olarak çalıştırılmasının bir aracına dönüştü.”
İşveren fırsata çevirdi
Türkiye’de sendikalaşma oranının yüzde 10, toplu sözleşmeden yararlanan işçi oranının ise yüzde 7 civarında olduğunu hatırlatan Serdaroğlu, işçilerin örgütsüz olmanın acısını salgın döneminde fazlasıyla yaşadığını ifade etti. Devletin işçilere sahip çıkmadığını ve işverenlerin de fırsatçılık yaparak işçilerin haklarını geriye götüren uygulamalara giriştiğini vurgulayan Serdaroğlu, bu uygulamaları gören işçilerin örgütlenme çabası içerisine girdiğini, buna karşı olarak işverenlerin ise ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği ve istisnai işten çıkarma haklarını kullanarak sendikalaşmanın önünü kesmeye çalıştığına işaret etti.
Direniş ve zafer
Kocaeli’de Özer Elektrik direnişinin zaferle sonuçlandığını hatırlatan Serdaroğlu, böyle bir dönemde bu zaferin özellikle önemli olduğunun altını çizdi. Serdaroğlu, “Kazanılan her başarı işverenlerin bir adım daha geri gitmesini sağlıyor. Torba yasada işçilere karşı saldırıları püskürttük. Orada önemli olarak bütün konfederasyonlar ortak bir duruş sergiledi ve yasayı püskürttü. İşçilerin bir bütünsellik içerisinde hareket etmesi karşısındaki güç ne olursa olsun onları püskürtme ihtimallerinin yüksek olduğunu gösterdi” dedi.
Mücadele vurgusu
Salgınla beraber artan saldırılara karşı konfederasyonlar olarak ortak bir karşı duruşun ortaya konması gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Tek yol dayanışma ve birlikte mücadeledir. Bugün başka bir işçinin başına gelen yarın herkesin başına gelebilir. Burada yapılacak tek şey örgütlü olmak. Mücadele eden işçilere destek olmak gerekir.”
HABER MERKEZİ