Zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumun her gün derinleştiği Hindistan’da on binlerce çiftçinin hükümeti ve yeni tarım yasalarını protesto ettiği eylemler soğuk havaya rağmen devam ediyor
Hindistan’da on binlerce çiftçi yeni tarım yasalarını protesto etmeye devam ediyor. Yeni yasaların kendilerine zarar vereceğini söyleyen çiftçiler, bazı protestocuların ölümüne neden olan soğuk havaya rağmen eylemlerine devam edecekleri sözünü verdiler.
Punjab, Haryana, Uttar Pradesh ve Rajasthan eyaletlerinden gelen çiftçiler haftalardır yeni tarım yasalarının geri çekilmesi için ülkenin en işlek anayollarında kamp kuruyor. Çiftçilerin yolları kapatması nedeniyle şehirler arası ulaşım ile meyve-sebze tedariği durma noktasına geldi.
Nöbetleşe açlık grevi
Eylemcilerin liderlerinden biri olan Yogendra Yadav, 24 saatlik dönüşümlü açlık grevine başladıklarını açıkladı.
Eylemcilerin kararlığı hükümeti yasayı geri çekmeye zorlarken, Hindistan’ın kuzeyinde başlayan soğuk hava dalgası şiddetini artıyor.
Sertleşen havaya rağmen eylemlerine devam eden çiftçilerden Balbir Singh Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Bu havada dışarıda kalmak çok zor, fakat korkmuyoruz. Taleplerimiz karşılanmayana kadar gitmeyeceğiz. Burada ölsek bile…’ açıklamasında bulundu.
Kasım ayının sonundan beri on binlerce çiftçi iş araçlarıyla başkent Yeni Delhi’nin sınırlarına kadar ulaştı. Çoğu soğuk hava nedeniyle yaklaşık 30 eylemci hayatını kaybetti. Ayrıca en az 10 çiftçi de eylemlere katılmak için çıktıkları yolda can verdi.
Eylemcilerden 76 yaşındaki Paagh Singh devlet başkanı Modi ve hükümetinin kendilerini dinlemek zorunda olduğunu belirterek, ‘Daha fazla insanın bu eylemlerde ölmesini istemiyoruz. Yasaların yakında geri çekileceğini umut ediyorum’ dedi.
Çoğu eylemci geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalırken, çiftçi Surminder ise yasalar geri çekilmedikçe eylemlerin süreceğini ve ne soğuk havadan ne de Modi’den korkmadıklarını söyledi.
Hindistan’da toplum arasındaki büyük uçurum: Eşitsizlik
Dünyanın en kalabalık 2’inci ülkesi olan 1 milyar 350 milyon nüfuslu Hindistan’da en zengin yüzde 1, ülkenin yüzde 70’ini oluşturan en yoksul 953 milyon kişinin toplam servetinin 4 katına sahip durumda. Ayrıca ülkedeki milyarderlerin toplam serveti Hindistan’ın yıllık bütçesinden daha fazla.
Yaklaşık 120 milyarderin bulunduğu Hindistan’da, her 1 saniye en 2 kişi yoksulluk sınırının altına sürüklenirken, milyonlarca kişi ihtiyaç duyduğu tıbbi bakıma erişemiyor.
Yeni tarım yasaları
Hindistan’da tarım sektörüne serbestlik getiren 2 yasal düzenleme, parlamentonun üst kanadı Eyaletler Konseyi (Rajya Sabha) tarafından 20 Eylül’de onaylanarak yürürlüğe girmişti.
“Çiftçilerin Ürün Satış ve Ticaretinin Teşvik Edilmesi ve Kolaylaştırılması Yasası”, “Çiftçileri Koruma ve Güçlendirmeye Yönelik Fiyat Güvenceli Tarım Hizmetleri Yasası” olarak adlandırılan düzenlemeler, “devlet kontrolündeki tarım piyasasındaki destekleme fiyatı uygulamasını sonlandırarak çiftçilere zarar vereceği” gerekçesiyle eleştirilere yol açmıştı.
İlk yasa, çiftçilere ürünlerini bölgesel toptancı pazarları dışında alıcılara doğrudan satma olanağı sağlarken, ikinci yasa üretici birliklerini asgari ürün fiyatlarını belirleme konusunda yetkilendiriyor.
Hindistan’da muhalefet partileri ve Modi’nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.
Tarım sektörü, Hindistan’ın 2,9 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 15’ini oluştururken, 1,3 milyarı aşan ülke nüfusunun yarısından fazlası geçimini topraktan sağlıyor.
HABER MERKEZİ