Salgında iktidarın görmezden geldiği müzisyenler kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Mersin’de müzisyen Yeliz Güzel de sosyal medyadan ‘askıda şarkı’ kampanyası başlattı
Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan müzisyenler iktidar tarafından da duyulmuyor. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un duyurduğu proje kapsamında bir defaya mahsus olarak verilecek bin TL yardım da sanatçılar tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren sanatçılar, “Biz dilenci değiliz” dedi. Salgından hem psikolojik hem de maddi olarak etkilenen müzisyenler artık kendi çabalarıyla süreci atlatmaya çalışıyor. Onlardan biri de Mersin’de dayanışma talepleri üzerine “Askıda şarkı” kampanyası başlatan Yeliz Güzel. Kampanyanın sosyal medyada yaygınlaştığını belirten Güzel, özellikle sağlık emekçileri ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen emekçilerin yoğun taleplerinin olduğunu ve bununla birlikte desteklerin arttığını söyledi.
‘Dayanışma önemli’
Salgın nedeniyle insanların ekonomik olarak büyük bir yıkım yaşadığını ve intiharların arttığına dikkati çeken Güzel, buna karşı dayanışmanın önemine dikkati çekti. Kampanyanın ekonomik olarak da katkı sunduğunu kaydeden Güzel, “Dayanıştığım insanları gördüğüm zaman ayağa kalkabiliyorum. O gün kamera karşısına geçip, klipler hazırlama isteğim oluyor. Yeni bir güne başlama isteğim oluyor. İnsanların bu şekilde inancıma destek vermesi, benim için çok daha büyük bir olay haline geldi. Psikolojik bağışıklığa ihtiyacımız var. Farklı ülkelerde ve farklı şehirlerdeki insanların bir araya gelerek, bir şekilde bu dayanışma ruhunu göstermesi, gerçekten çok önemlidir. Virüse karşı dikkatli olalım ama psikolojik olarak da bağışıklığımızı arttıralım. Sosyal mesafe değil, fiziksel mesafe deyip yolumuza devam edelim” şeklinde konuştu.
Yeniden borçlanma hakkı
Sanatçıların sorunları ve kendi çabalarıyla mücadeleri devam ederken, Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Şevin Coşkun, sanatçılara yeniden borçlanma hakkı tanınması için Meclis’e araştırma önerisi sundu. Coşkun, “Pandemi koşullarının yoksullaştırdığı sanat alanına katkı sunabilmek, sanatını icra eden emekçilerin mesleklerini icra edebilmelerini sağlayabilmek ve sanatçı borçlanması ile ilgili gerekli çalışmaları yapmak adına” Anayasa’nın 98. İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması için gereğinin yapılmasını istedi.
‘Ciddi gerilemeler olacak’
Şevin Coşkun sunduğu önergerde, koronavirüs nedeniyle tüm sanat alanlarının ve sanatçıların olumsuz etkilendiğini belirterek, “Ekonomik krizden doğrudan etkilenen sanatçılar bu sorun karşısında ne yazık ki yeterli desteği alamamakta, yıllardır talep ettikleri ‘sanatçı borçlanması’ hakkının bir kez daha kendilerine verilmesi gerektiğini belirtmektedirler” ifadelerini kullandı. Coşkun, sanat alanında yaşanan bu krize çare bulunmazsa sanat alanında ciddi gerilemelerin olacağına dikkati çekti. Sanatçıların yaşamlarını sanatçı kimliğine ve insan onuruna yakışır şekilde sürdürmeleri için kalıcı bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturmasının önemli olduğunu vurgulayan Coşkun, “Öncelikle, sigortasız geçen geçmiş hizmetlerin telafi edilmesi amacıyla, sanatçılara yeni bir borçlanma hakkı verilmesinin Anayasanın, ‘Sanatın ve Sanatçının Korunması’ başlıklı 64. maddesi doğrultusunda devletin bir görevi olduğu açıktır” dedi. Devletin sanatçılara gerekli desteği sunması gerektiğini söyleyen Coşkun, “İş kaybı yaşayan sanatçıların ekonomik kaygılarının giderilmesi şarttır” dedi.
‘Bir an önce çözülsün’
Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit, salgın nedeniyle müzik sektörü emekçilerinin zor zamanlar geçirdiğini ve sanatçıların hiçbir güvencesi olmadığını hatırlatarak geriye dönük borçlanma yasası, yıpranma payı, sosyal haklar, özlük hakları gibi temel meselelerin de bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizmişti.
KÜLTÜR SERVİSİ