Mağrip ülkeleri kuskus yemeğinin Dünya Mirası olarak kabul edilmesi için sunduğu dosya UNESCO tarafından tescillendi
Mağrip ülkeleri Cezayir, Fas, Moritanya ve Tunus, kuskusun patenti üzerine tartışma yürütmeden ortak bir dosya ile Dünya Mirası olarak kabul edilmesi için dosya sundu. Dört ülke ilk kez çabalarını bir konu üzerinde ortaklaştırarak sonuç aldı.
Kuskusun Dünya Mirası listesine alınması talebi Mart 2019’da yapılmıştı. Bu talep, 16 Aralık Çarşamba günü UNESCO tarafından resmi olarak kabul edildi.
Dört ülke tarafından sunulan dosyada, “kadınlar ve erkekler, gençler veya daha küçük yaştakiler, kır, kent ya da göçmen çıkışlı yerleşik kişiler ve göçebelerin hepsi, ortak yaşamın bu sembolü bu yemekte özdeşleşiyorlar” denildi.
Dosyada yemeğe dair herhangi bir tarif yer almazken, kuskus için “Sahel ve Sahara kumlarından Atlantik ve Akdeniz kıyılarına kadar tadına varılmış, kökeni çok eski ve boyutu olağanüstü evrensel” şeklinde ifadeler kullanıldı.
Kökeni M.Ö. 7’inci yüzyıla dayanıyor
Bu geleneksel yemek, irmik veya bulgurla yapılırken, sebze, et veya balık dahil ediliyor. Kuskusun kökeninin nereye kadar gittiği konusunda bir netlik yok ancak 12’nci yüzyıldan itibaren kitaplarda geçmeye başlıyor. Bölgenin ilk yerleşik halkı Berberiler olduğu için, kuskusun öncelikle bir berberi yemeği olduğu düşünülüyor. Kuskus daha sonra İslam’ın yayılmasıyla müslüman-Arap kültürüne girdi. Tarihçi Magali Morsy’ye göre arkeolojik kazılar sonucu kuskusçuların ilk izlerine Milattan Önce 7’nci yüzyılda rastlanıyor.
Kaynak: ANF