Cumhurbaşkanı’na ve İçişleri Bakanı’na dernek, vakıf, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına kayyum atamasının önünü açacak teklif komisyonda. Muhalefet şerh koydu
AKP grubu tarafından Meclis’e sunulan ve Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerini genişleten, dernekler, vakıflar, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına kayyım atamasının önünü açan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri başladı.
Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç başkanlığında toplanan komisyonda, söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, söz konusu kanun değişikliği teklifinin sıkıştırılmış bir zamanda görüşülmesinin yanlış olduğunu söyledi.
CHP’den tepki
Emre, “Mali Eylem Görev Gücü’nün 40 tavsiye kararından uyumsuz bulunanlar için Türkiye’ye süre verildi, iktidarın gri listeye girme endişesi ile de bu teklifi hemen Meclis’e getirdi” dedi. “Burası tuğla fabrikası değil, hızlı değil kaliteli üretim yapılmalı” diyen Emre şöyle devam etti: “Türkiye’nin eksik olduğu kısımlar, 2019 Aralık ayında uyarılmış. Mali Eylem Görev Gücü’nün 40 tavsiye kararı var, uygulamadaki etkinliği görebilmek için 11 kriter belirlenmiş. Bu süre zarfında aralıksız sizin iktidarınız var, son 24 saate nasıl sıkıştırıldığını birinin izah etmesi lazım. Bu yasa teklifi yumurta kapıya gelince ‘aman gri listeye gireceğiz’ diye getiriliyor. Kaliteli yasama istenmiyor ve ‘muhalefet bizim yanlışımızı ifşa etmesin’ deniliyor” dedi.
Gri listeye girmeye devam edecek
Türkiye’deki yargıya güvenin bu kadar düşük olduğu bir ortamda, komisyonun görevinin yargıya güveni artırmak olması gerektiğine işaret eden Emre, Anayasa Mahkemesi seçimlerinde İrfan Fidan’ın en yüksek oyu alarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne ilk sırada gitmesini de, “yargının içinde bulunduğu ibretlik durum” olarak değerlendirdi. Emre, Mali Eylem Görev Gücü’nün tavsiye kararları arasında siyasi nüfuzlu kişilere ilişkin denetimin olduğunu belirterek, “Tavsiyeye uyum sağlanmamış olması ülkemizde siyasi nüfuz sahibi kişiler ve bunlarla bağlantılı kimselerin dâhil olduğu yolsuzluk olaylarının ortaya çıkarılmasını zorlaştırıyor ve yolsuzluk kaynaklı fonların ekonomik sistem içerisinde aklanmasını da kolaylaştırıyor. Düzenleme 12 no’lu tavsiye kararında herhangi bir değişiklik içermediğinden Türkiye’nin gri listeye girme ihtimali devam edecek” ifadelerine yer verdi.
HDP: Politik çıkarlar
Söz konusu kanun teklifinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’ye dayatması sonucunda getirildiğini ifade eden HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise, “Türkiye’ye ilişkin uluslararası hukuktan dayalı birden fazla talepleri var. BM, insan hakları ve temel özgürlüklerinin korunması yönünde uyarı yapıyor. Birleşmiş Milletlerin Türkiye’ye tavsiye kararı olarak sunmuş olduğu, insanların zorla kaybettirilmesi olayları hâlâ devam ediyor. Batman’dan İstanbul’a gelerek hapishanedeki oğlunu ziyaret eden Mehmet Bal’dan 24 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor, nerede olduğuna ilişkin hiçbir haber yok. 500 gündür Yusuf Bilge Tunç da kaybedilen insanlardan birisi. Bu kanun teklifinin Türkiye demokrasisine fayda sağlayabilecek bir kanuni düzenleme olmaktan öte Türk Ceza Kanunu’nu, Terörle Mücadele Yasası’nı da içerecek şekilde politik çıkarlar ekseninde getirilen bir kanun teklifi olduğunu görüyoruz” dedi.
Pandemi bahanesi
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ise, kanun teklifine ilişkin çalışmalara uzun zamandır devam ettiklerini ifade ederek, geç kalınmasına sebep olarak pandemiyi gösterdi.
43 maddelik teklifin 12 maddesi görüşülerek, kabul edildi.
ANKARA