HDP Grup Başkanvekilleri, ATV isimli kanalın parti ambleminde bulunan yıldız ve yapraklar yerine ‘mermi ve el bombası’ kullanılmasına ilişin ikinci kez RTÜK’e başvurdu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, iktidar ilintili “yayın kuruluşu” ATV’ye ilişkin ikinci kez Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikayet başvurusunda bulundu.
HDP Basın Bürosu, ATV isimli televizyonun 12 Aralık’ta Ana Haber Bülteni’nde “Kapatma Tartışması” adı altında logolarında bulunan yıldız ve yapraklar yerine “el bombası, mermi ve molotof kokteyli” koyarak suçlayıcı ifadelerde bulunması üzerine RTÜK’e yaptığı başvuruya rağmen söz konusu televizyonun aynı şeyi 16 Aralık’ta yinelediğini kaydetti. Partinin grup başkanvekilleri, televizyon hakkında ikinci kez RTÜK’e başvurdu.
Açıkça hedef gösterme
Söz konusu televizyona ilişkin yapılan başvuruda şöyle denildi: “ATV, 16 Aralık 2020 tarihli Ana Haber Bülteni’nde HDP’ye yönelik, suçlayıcı, yargılayıcı, hedef gösteren, medya etiğini hiçe sayan yayınına devam etmiştir. 8 dakika boyunca, 12 Aralık tarihli yayınları hakkında HDP’nin RTÜK’e yapmış olduğu şikâyet başvurusunu konu alan kanal HDP’yi ve seçmenlerini açıkça hedef göstermeye ve nefret suçu işlemeye devam etmiştir. Moderatör, yorumunda ‘Yani o amblemin o hale gelmesine net olarak biz de karşıyız’ ifadesini kullanarak, ilgili yayınlarında parti amblemini çarpıtan görselin, yayıncılık ilkelerine aykırı içerik taşıdığını ‘Biz de karşıyız’ sözüyle aslında kabul etmiştir”
Doğruluk ilkesini hiçe sayıldı
RTÜK’e sunulan dilekçede, “Adı geçen yayıncı kuruluşun, kendisini parlamentonun üçüncü büyük partisi ve Anayasal bir kuruluş olan Halkların Demokratik Partisi’nin karşısında bir yerde adeta siyasi parti gibi konumlandırması, iktidar partisinin görevini üstlenircesine suçlayıcı ifadelerde bulunması, üstelik hakkında suçlamada bulunduğu siyasi partiye yayınında hiç bir savunma hakkı tanımaması yayıncılık sorumluluğuyla bağdaşmamaktadır. RTÜK mevzuatında, hukukun üstünlüğü, tarafsızlık, doğruluk ilkesi hiçe sayılarak yayın yapılamayacağı açıkça hükme bağlanmaktadır” diye belirtildi.
RTÜK’e yapılan başvuruda 6112 Sayılı Yasanın 8’inci Maddesi’ne vurgu yapıldı ve gereğinin yapılması istendi.
HABER MERKEZİ