Bakanlığın açıkladığı verilere göre Hakkari 171 endeks değeri ile havası en krili 3’üncü il konumunda. Yurttaşlar yardım kömürünün kalitesizliğinin buna neden olduğunu düşünüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Sürekli İzleme Merkezi, Kasım ayı sonlarında şehirlerdeki hava kirliliği oranlarını açıkladı. Hakkari, bu yılda da 171 endeks değeri ile havası en kirli olan 3’üncü il oldu.
Kentte her yıl “yardım” adı altında dağıtılan kalitesiz kömür kullanımı söz konusu durumun nedeni olarak gösteriliyor.
Doğalgaz çalışmalarının halen devam ettiği kent, özellikle akşam saatlerinde kömür bacalarından çıkan kapkara dumandan kaynaklı siyah bir örtüyle kaplanıyor. Bu durum kent sakinlerinin sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Astım hastaları tehlikede
Kirliliğin önlenmesi için doğalgaz çalışmalarının hız kazanması gerektiğine dikkati çeken Mizgin Özdinç, kalitesiz kömür kullanımı devam ettiği sürece kirliliğin de devam edeceğini belirtti. Kaliteli kömür dağıtımının yapılması gerektiğini vurgulayan Özdinç, “Hava kirliliği beraberinde bir sürü hastalık getiriyor. Astım hastası olan insanlar dumandan dolayı sağlıklı nefes alamıyor ve dışarı dahi çıkamıyor. Nefes almak zorlaştı” dedi.
Yurttaşlar doğalgaz istiyor
Günlerinin kötü havayı solumakla geçtiğini kaydeden Eyüp Kaval ise, koronavirüs (Kovid-19) salgını olmadığı süreçte de kentte birçok kişinin maske takarak gezdiğini anımsattı. Kaval, “Bir nevi zehir soluyoruz. Eve gittiğimizde tükürüğümüzün simsiyah olduğunu görüyoruz. Yıllardır hava kirliliğine bir çözüm bulunmamış ve hiç kimse girişimde bulunmuyor” diye konuştu. Doğalgaz çalışmalarının yetersizliğini eleştiren Kaval, “Şu an doğalgaz sadece merkeze verilmiş. Mahallere doğalgaz verilmiş durumda değil. Çalışmalar mahallelerde yoğunlaşmalı. Çok zor durumdayız” diye seslendi.
Kanser oranları artıyor
Kirliliğin kentteki kanser oranını da arttırdığına dikkati çeken Kaval, bunun yanı sıra farklı hastalıkların da görüldüğünü söyledi. Kaval, şunları söyledi: “Bir çözüm bulunmalı. Sosyal destek kurumları tarafından dağıtılan kömürlerin hepsi taş. Maddi durumu iyi olmayan aileler zorunlu olarak kullanıyor.
HAKKARİ