Tuğba Anlak’ı katleden Murat Uslu’nun yargılandığı davada, mahkeme heyeti dosyayı yeniden incelenmesi için ATK’ye gönderirken, duruşma sonrasında Anlak’ın ablası İlknur Anlak, ‘Türkiye’de adalet nerede?’ diye tepki gösterdi
İstanbul Arnavutköy’de 31 Temmuz tarihinde Tuğba Anlak’ı katleden Murat Uslu’nun yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya tutuklu sanık Murat Uslu, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmaya Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları ve Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili müdahili olarak katıldı.
Kadınlar ve gazeteciler dışarı çıkarıldı
Mahkeme heyetinin değiştiği duruşmada, Kadın Derneği Başkan’ı Avukat Yasemin Bal’ın dernek adına yaptığı müdahillik talebi reddedildi. Ayrıca davayı takip etmek isteyen basın mensupları ve Kadın Meclisi üyesi mahkeme salonunda dışarı çıkartıldı.
Müdafi avukatı, önceki celsede Anlak’ın kızının ifadesinin Mahkeme Başkanı’nın baskısı altında ve uygun olmayan şekilde alındığını belirterek, pedagog eşliğinde ifadesinin alınmasını ve tekrar dinlenmesini talep etti. Ayrıca, tutuksuz yargılanan “Sarı” lakaplı sanık Mustafa Ünver’in ifadesinin yeniden alınması için mahkemeye dilekçe sundu.
Silahın nasıl ateş aldığını bilmiyormuş!
Sanık avukatları ise, Anlak’nın epikriz raporlarını ve emniyetteki mermi çekirdeğini mahkemeye sunulmasını talep ederek, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden aldıkları bilimsel mütalaayı mahkemeye sundu.
Sanık Murat Uslu savunmasında, silahı Anlak’ın verdiğini öne sürerek, nasıl ateş aldığına dair bir fikri olmadığını beyan etti. Sanık ayrıca olay yerinden kaçarak uzaklaşmasını da yaşadığı “paniğe” bağladı.
Savcı: Deliller yeniden gözetilsin
Savcı, eksik hususların giderilmesi, sanığın mevcut delillerin gözetilerek tutukluğunun devamına karar verilmesini talep etti.
Anlak’ın avukatları, Sanık avukatlarının talep ettiği raporların mahkeme sürecine etki etmeyeceğini belirterek, Adli Tıp Raporu’nun ve olayın nasıl gerçekleştiğine dair görüntülerin mevcut olduğunu, bu nedenle bir an önce karar verilmesini talep etti. Avukatlar ayrıca davaya sanık Mustafa Ünver’in de tutuklu yargılanmasını istedi.
Tutukluluğa devam
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının sunduğu “bilimsel mütalaaya” ilişkin Anlak’ın avukatlarına süre verilmesine, kullanılan silah ve mermi çekirdeğinin Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak mahkemeye iletilmesine, dosyanın tekrar incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu’na tekrar gönderilmesine, mahkemeye sunulan deliller ve zabıtlara yeniden incelenmesine, merminin nereden geldiğinin incelenerek raporlanmasına, Anlak’ın çocuğunun tekrar dinlenmesi talebinin reddine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Mart 2021 tarihine erteledi.
Her gün kadınlar öldürülüyor
Duruşma sonrası, Anlak’ın avukatları, ailesi, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ile Kadın Meclisleri adliye önünde açıklama yaptı.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı ve Anlak’ın avukatı Müjde Tozbey, Anlak’ın 28 gün boyunca komada kaldığını hatırlatılarak, dava sürecine değindi. Sanık Murat Uslu’nun savunmalarında, “Yanlışlıkla öldürdüm” beyanını mahkemenin ciddiye aldığını ve dosyayı yeniden ATK’ye gönderdiğini ifade eden Tozbey, “Biz biliyoruz ki Türkiye’de her gün kadınlar öldürülüyor. Biz Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ile Kadın Meclisi olarak burada olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bir canın kıymeti bu kadar mı?
Anlak’ın ablası İlknur Anlak, emsal olacak nitelikte bir ceza istediklerini ve cinayetin hiçbir gerekçesinin olmadığının altını çizdi. Anlak, “Türkiye’de adalet yok. Bir canın kıymeti bu kadar mı? Benim ciğerim bir yıldır yanıyor. Türkiye’de adalet nerede?” diye sordu.
Kadın Meclisleri adına söz alan Nevroz İzol ise, davadan karar çıkmasını beklerken duruşmanın ertelenmesinin doğru olmadığını söyleyerek, 9 Mart’ta tekrar görülecek dava için adliyede olacaklarını dile getirdi.
İSTANBUL