İdlib’de çemberdeki son gözlem noktasını da boşaltan Türkiye’nin, Eyn Îsa’ya saldırı için Rusya ile görüşmelere başladığı ve Biden yönetimi başa gelmeden bir oldu-bitti peşinde olduğu öğrenildi
Türkiye, İdlib kırsalında Suriye rejim güçlerinin çemberinde bulunan son gözlem noktası olan Til Eys’teki 5 nolu noktasını da tahliye etmeye başladı. Til Eys’in de tahliyesiyle Türk ordusunun İdlib’de boşalttığı gözlem noktası sayısı 8’e çıktı.
2017 yılında Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, Türk devleti ve İran arasında yapılan anlaşma kapsamında Türk ordusu İdlib’de 12 gözlem noktası kurmuştu. Rusya ve Suriye rejim güçlerinin ilerleyişi sonrası söz konusu gözlem noktalarından 8’i çemberde kalmıştı.
Türk ordusu, geçtiğimiz aylarda Hama’nın kuzeyindeki 9 ve 10 nolu, Raşidin’deki 5 nolu, İdlib’in güneydoğusundaki 8 nolu, Şeyh Akil’deki 3 nolu, Anadan’daki 4 nolu ve Tel Tuqan’daki 7 nolu gözlem noktalarını boşaltmıştı.
Çekilme ve tahkimat
Türk ordusu boşalttığı gözlem noktalarındaki asker ve teçhizatını ise İdlib’te Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) denetimindeki bölgelere çekiyor. Ayrıca Türk ordusu bir yandan çemberdeki gözlem noktalarını boşaltırken, diğer yandan İdlib’de paramaliter grupların denetiminde bulunan bölgelerde gücünü tahkim etmeye devam ediyor.
HTŞ ve Türkiye destekli grupların denetimindeki alanlarda 60’ı aşkın askeri gözlem nokta kuran Türk ordusunun bölgedeki asker sayısının ise 20 bini aştığı kaydediliyor.
Eyn Îsa için bastırıyor
Türk ordusu İdlib’de bir yandan çemberdeki noktalarını çekerek, cephe hattını tahkim ederken, diğer yandan da Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik askeri yığınak yapıyor. Türkiye’nin askeri yığınak ve saldırılarının yoğunlaştığı bölgelerin başında ise Cizîre ile Fırat bölgelerinin bağlantı noktası olan M4 otoyolu üzerindeki Eyn Îsa kasabası geliyor.
Türk ordusunun, aynı zamanda Kobanê ile Rakka arasında bağlantı noktası olan Eyn Îsa’ya saldırılarını yoğunlaştırırken, Rusya’dan da yeşil ışık yakmasını resmi olarak talep ettiği öğrenildi.
Rusya’nın oyunu
Türkiye’nin tehditlerini Kuzey-Doğu Suriye’ye karşı bir baskı aracı olarak değerlendirmek isteyen Rusya ise geçtiğimiz günlerde Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) kenti Suriye rejimine teslim etmesini istedi.
Ancak bu talep reddedilince Türk ordusuna bağlı paramiliter gruplar kapsamlı saldırılara başladı. Saldırıların kırılması sonrası DSG, Rusya ve Suriye rejimi arasında “ateşkes mutabakatını takip etmek üzere Eyn Îsa merkezi ve çevresinde 3 ortak gözlem noktası kurulması” kararı alındı.
Söz konusu gözlem noktalarından ikisi Eyn Îsa’nın batısında, biri ise doğusunda kurulurken, Rusya ile DSG arasında Eyn Îsa’nın güneyinde farklı bir gözlem noktasının da kurulduğu öğrenildi.
ABD ateşkesin korunmasından yana
Türk devletinin 9 Ekim 2019’da Girê Spî ile Serêkaniyê’ye başlattığı saldırılar sonrası 17 Ekim’de ABD ile Türkiye arasında Ankara ateşkesi, 23 Ekim’de de Rusya ile Türkiye arasında Soçi ateşkes anlaşması imzalanmıştı. ABD ile Rusya’nın ateşkesin garantörü olduğu bölgede yaşanan son gelişmelerden ABD öncülüğündeki koalisyonun da haberdar olduğu ve ateşkesin korunmasını istediği öğrenildi.
Türkiye oldu-bitti peşinde
9 Ekim saldırıları sonrası ABD bölgeden çekilmiş olsa da Fırat’ın doğusundaki hava sahası hakimiyeti ala koalisyonun denetiminde. Bundan dolayı Türkiye’nin olası bir saldırı için ABD’den de yeşil ışık alması gerekiyor ve Türkiye’nin ABD’de yeni yönetim göreve gelmeden Eyn Îsa’da bir “oldu-bitti” için bastırdığı belirtiliyor.
Türkiye, Astana ve Soçi görüşmelerinde Rusya’dan Halep’e teslim edilmesine karşılık Bab’a ve Doğu Guta’nın boşaltılmasına karşılık Efrîn’e saldırı için yeşil ışık almıştı.
Ersin Çaksu/ANF