Opera tarzında seslendirdiği kilamlarla tanınan 18 yaşındaki Eylül Kaya, popüler kültür peşinde olmadığını belirterek, ‘En büyük hayalim opera tarzında Kürtçeyi dünyaya duyurmak’ diye konuştu
Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikası devam ederken, diğer yandan oto-asimilasyon da daha büyük bir tehlike olarak devreye girmiş durumda. Kürt diline yönelik baskılar farklı yöntemlerle sürdürülürken, bir taraftan popüler kültürün de etkisiyle söylenen Kürtçe şarkılar görmezden gelinirken, öte yandan reyting kıran şarkı yarışmaları, şovlarında ise söz konusu Kürtçe söylenmek istenen “ninni” dahi onlarca defa ‘özür’ ifadeleri sarf edildikten sonra birkaç sözle mırıldanması büyük bir alkışla karşılık buluyor.
Günümüz itibariyle milyonlarca Kürt, anadiline yönelik engellemelerle karşı karşıya kalırken, bu engellere karşı kendi alternatifini de yaratıyor. Özellikle sanat alanındaki alternatif arayışların temsilcilerinden biri olan 18 yaşındaki Eylül Kaya, baskılara rağmen Kürtçe opera tarzında seslendirdiği şarkılarla ince tınılı sesiyle dinleyenlerde hayranlık uyandırıyor.
‘Annemin üzerinde çok etkisi var’
JinNews’e konuşan Kaya, “En büyük hayalim opera tarzında Kürtçeyi dünyaya duyurmak” diyerek, müziğe doğuştan bir ilgisinin olduğunu söylüyor. Kaya, sesini keşfetmesinde annesinin rolüne dikkat çekerek, “Annemin benim üzerimde çok emeği var. Kitap okuma alışkanlığımı annemden edindim. Çocukluğumdan beri benimle kitap okuyor. Bu kadar araştırmacı ruhum ve kitap okumam bundan geliyor. O yüzden annemle aramda çok farklı bir bağım var. Bir ayda 72 tane kitap okuduğum oldu. Van birinciliğim de oldu. Ülke genelinde girdiğim ses yarışmalarında da dereceler aldım” dedi.
‘Kürtçe okurken daha iyi hissediyorum’
Doğuştan sağ kolu yüzde 50 engelli olmasından dolayı “Bir enstrüman çalabilir miyim?” sorusunun tedavi gördüğü fizyoterapist tarafından da onaylanması üzerine Kaya, bir müzik atölyesine kayıt yaptırdığını ifade ediyor. Kaya, “Burada sesimin inceliğini fark eden eğitmenlerim beni opera tarzında Soprano tarzında söylemeye yönlendirdi. Burada aldığım eğitimle aynı zamanda daha çok Kürtçe okumaya başladım. Kürtçe hem ana dilim olması hem de kendimi daha iyi hissettiğim için şarkılarımı Kürtçe okumayı tercih ettim” diye belirtiyor.
Popüler kültüre uzak
Kürt dili üzerindeki baskılara değinen Kaya, “Kendi dilimde ve kendi kültürümde şarkı söylemek istiyorum. Kürtçe opera tarzında kendimi geliştirmek ve Kürtçe şarkılar da hep dinlenilsin diye söylemek istiyorum. Amacım popüler kültüre kapılmak değil. Teknoloji çağında yaşıyoruz benim yaşım daha çok küçük istediğim yere ulaşabilecek yaştayım. Amacım bu alanda kendimi geliştirmek profesyonel şekilde yapmak. Amacım Kürt kültürünü ve operayı bütün dünyaya duyurmak ” ifadelerine yer veriyor.
“Popüler kültüre kapılıp kendi özünüzü kaybetmeyin” diyerek gençlere seslenen Kaya, “Çünkü insan kendi özüne döndüğünde gerçek mutluluğu buluyor. Kendi özünüze döndüğünüzde zaten fark edersiniz bir yeteneğinizin olduğunu. Bir yeteneğiniz varsa üzerine gidin. Başkalarının sizi yönlendirmesine izin vermeyin” diye çağrı yapıyor.
VAN