Hekimhan’a bağlı 5 mahallede altın, gümüş ve demir aramak için bir şirkete ruhsat verildi. Aşağısaz Mahallesi Muhtarı Ekiz, ‘Asla müsaade etmeyeceğiz’ diyerek tepki gösterdi
Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz Mahallelerindeki arazilerde bir şirket tarafından altın, gümüş ve demir madeni arama ve işletme çalışmalarıyla ilgili ÇED süreci başladı. Şirketin altın, gümüş ve demir aramak için 10 yıl süre ile ruhsat alması bölge halkını siyanür kullanımı nedeniyle korkutuyor. Malatya Söz Gazetesi’nin yer verdiği haberde; bölgede yaşayan yurttaşlar, topraklarında maden şirketlerini istemediklerini söylüyor. Konu ile alakalı geçtiğimiz haftalarda da Han Yolu Platformu tarafından da açıklama yapılmıştı.
‘Ruhsatlar iptal edilmeli’
Maden aramalarında siyanür kullanılacağını ifade eden Basak Mahallesi Dernekler Platformu da bir açıklama yaparak, maden arama ve işletme girişimine tepki gösterdi. Platform açıklamada, “Son zamanlarda Malatya genelinde yapılan madencilik başvuru faaliyetlerinin yaşam alanlarımıza yönelik vereceği zararların telafisi mümkün değildir. Hekimhan merkezli arama yapan işletme halindeki bütün şirketlere Basak halkının açık çağrısıdır: Topraklarımızda maden şirketlerini istemiyoruz. Yaşamak için yaşatalım diyoruz ve onun için de doğa katliamına karşıyız. Su kaynaklarımızın zehirlenmesine karşıyız. Yaban hayatını etkilenmesini istemiyoruz. Onun için derhal altın ve gümüş arama ile ilgili ÇED süreci durdurulmalıdır, ruhsat verilen sahaların ruhsatı iptal edilmelidir” ifadelerine yer verdi.
‘ÇED sürecine itiraz ettik’
Konuyla ilgili gelişmeleri daha yakından öğrenmek için aradığımız Aşağısaz Mahallesi Muhtarı Mustafa Ekiz’e, mahallelerinde maden çalışması yapmak isteyen şirketin kim olduğunu sorduk. Şirketin Dinçarslan Dış Tic.ve San. LTD. ŞTİ. olduğunu söyleyen Ekiz, ardından, “Buna kesinlikle müsaade etmeyiz” dedi. Mahallelerinde siyanürle maden çalışması yapılmak istendiğinden ve ÇED sürecinden haberdar olduklarını söyleyen Muhtar Ekiz, “Çalışmanın yapılacağı bölgelerde bizim mahallemizin arazileri var. O dağların altından bizim mahallemizin içme suyu geliyor. Biz zaten bu ÇED sürecine itiraz ettik. Çalışmanın yapılacağı tüm mahallelerin muhtarları olarak bir araya gelip toplantı yaptık. Bu konuyu konuştuk, kesinlikle karşı koyacağız, izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
‘Asla izin vermeyiz’
Bölgelerindeki CHP’li belediyenin başkan yardımcısı ve belediye encümenleriyle de görüştüklerini aktaran Mustafa Ekiz, şu ifadelerle bitiriyor sözlerini: “Belediye başkanı yardımcısı ve encümenlerle görüştük, belediye olarak bize destek olacaklarını söylediler. Bu maden çalışmalarıyla ilgili kimse gelip bizimle konuşmadı. Mahalleli de biz de hiç kimse buna asla onay vermeyecek. Bu çalışmaya başladıkları zaman bunlar tabii ki gölet falan yapacaklar oraya. O göletlerden siyanürler bizim içme suyumuza bulaşacak, vatandaşın sağlığı yok olacak. O göletler derelere kavuşur, o derelerden Boztepe Barajı’na gider karışır. O baraj tarım arazilerine su veriyor, ta oralara kadar her yere karışacak bu siyanür. Asla müsaade etmeyeceğiz.”
EKOLOJİ SERVİSİ