Asgari ücret görüşmelerinde işçilerin temsil edilmediğini söyleyen Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş, ‘asgari ücret patronlar tarafından belirlenmiş oluyor’ dedi
Milyonlarca işçinin gözü 2021 yılına dair asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. 4 Aralık’ta salgın dolayısıyla çevrimiçi olarak gerçekleşen ilk toplantının ardından dün ikinci kez masaya oturan Komisyon’un görüşmelerinin üçüncüsü 22 Aralık’ta yapılacak. 5’i işveren, 5’i iktidar temsilcisi ve 5’i Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TÜRK-İŞ) olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonun son toplantısı Türk-İş’in ev sahipliğinde yapılacak. Bu toplantı ile birlikte asgari ücrette belirlenmiş olacak
İktidar kimin tarafında olursa o belirliyor
Bugüne kadar ki görüşmelerde iktidar ve işveren tarafı aynı doğrultuda oy kullandığından işçiler azınlıkta kaldı. 2000-2019 arasındaki yapılan görüşmelerin sadece dördünde tüm taraflar uzlaşarak asgari ücret belirlendi. Yapılan bu görüşmelerde 14 kez işçi temsilcileri tarafından belirlenen ücreti kabul etmezken, iktidar ve işverenin işbirliğiyle ücret belirlendi. Bu yıllar arasında sadece 2 kez ise işveren tarafı asgari ücrete itiraz etti.
İşçilerin grev hakkı yok
Belirlenen asgari ücret ülkede en alt ücret olmasını emredici bir kural olmasına rağmen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) verilerine göre, yasadışı bir şekilde genelde 3 milyon, kadınlarda ise 1 milyonun üzerinde yurttaş asgari ücretin altında bir ücret alıyor. Asgari ücret ülkede sadece asgari ücretle geçinen yurttaşı ilgilendirmiyor. İşsizlik ödeneklerinden, emekli aylıklarına kadar pek çok ödeme asgari ücret düzeyinden etkileniyor. Ülkede milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerine karşı bir itiraz hakkının olmamasının yanı sıra işçiler açısından en büyük pazarlık manasına gelmesine rağmen işçilerin grev hakkı da yok.
TÜİK’in söylediği rakamlara bile uymuyorlar
Komisyon tarafından belirlenen asgari ücret ise, Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’ne aykırı. Yönetmeliğe göre, her sene Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ayrı sektörlere göre bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesaplayarak komisyona sunması ve asgari ücretin buna göre belirlenmesi gerekirken, karar bu rakama göre alınmıyor. TÜİK tarafından 2019’da komisyona 2 bin 331 TL önerilirken, asgari ücret 2 bin 324 TL olarak belirlendi.
Hükümet işveren olarak oturuyor
MA’dan Kadir Güney’e komisyonun işleyişini değerlendiren Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş, bu konumlandırmaya dair “Hükümet tarafı hiç tarafsız olur mu?” sorusunu yöneltti.
Kapitalist devletin en büyük işveren olduğunu belirterek, Hükümetin aslında doğrudan işveren olarak masaya oturduğunu söyleyen Savaş, “Asgari ücret, Komisyon eliyle patronlar tarafından belirlenmiş oluyor” dedi.
Savaş, Komisyonun başında yer alan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı “yoksulluğu çözdük” açıklamalarını da hatırlattı. Savaş, başında ülkenin durumundan bir haber olan komisyon tarafından asgari ücretin belirleneceğinin altını çizdi.
İşçi temsil edilmiyor
On üyenin işveren tarafı olduğuna dikkat çeken Savaş, işçileri ise yıllardır Türk-İş’in temsil ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Oylamaların çoğuna şerh koydular. Fakat bu sadece masa değil. Bir kesimi orada temsil ediyorsunuz, sana kabul edemeyeceğin bir teklif gelirse bunun gereğini yerine getirmek zorundasın. Masaya baktığımızda Türk-İş de işçiyi temsil etmiyor.”
HABER MERKEZİ