Gülistan Doku soruşturması kaplumbağa hızında dahi ilerlemezken önemli bir gelişme yaşandı. Zaynal Abakarov’un üvey babası polis Engin Yücel görevden alındı. Avukat Ali Çimen, son gelişmeyi gazetemize değerlendirdi
Nevin Cerav
Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Gülistan Doku’nun şüpheli şekilde kaybolmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. 5 Ocak 2020’de, yani kaybolduğu gün en son görüştüğü kişi olan erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un yanından ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Doku’nun akıbeti bir türlü aydınlatılmıyor.
Doku ailesi ile avukatları olan Ali Çimen’in bütün uğraşları ve taleplerine rağmen Gülistan Doku’nun kaybolmasına yönelik açılan soruşturma etkin bir şekilde yürütülmüyor. Soruşturma dosyasında şüpheli sıfatıyla yer alan iki kişi var. Biri Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zaynal Abakarov, diğeri ise Abakarov’un polis olan üvey babası Engin Yücel. Fakat bu iki kişi şüpheli olmasına rağmen haklarında herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu durum da başta kadınlar olmak üzere halkın büyük tepkisini çekiyor.
Talepler yerine getirilmiyor
Doku ailesinin avukatı Ali Çimen gazetemize verdiği birçok röportajında Gülistan Doku’nun başına gelenlerin aydınlatılmasına yönelik taleplerinin büyük bir bölümünün yerine getirilmediğini ifade etmişti. Soruşturmanın gizliliği açısından dosyanın ayrıntılarıyla ilgili pek bilgi vermeyen avukat Çimen, daha etkin bir soruşturma yapılması gerektiğini söylemişti. Geçtiğimiz haftalarda yeni bir gelişme yaşandı ve iğneyle kuyu kazar gibi çalışan avukat Çimen’in çabası sonuç verdi. Şüpheli Zaynal Abakarov’ın polis babası Engin Yücel, Doku’nun kişisel bilgilerini “hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve bu suçu kamu görevlisi sıfatıyla yapmak” gerekçeleriyle görevinden uzaklaştırıldı.
Son gelişmelerin ışığında görüştüğümüz avukat Ali Çimen, Engin Yücel’in görevden uzaklaştırılması ile ilgili detayları gazetemize değerlendirdi.
Polis baba soruşturulmalı
Gülistan Doku’nun şüpheli kaybıyla ilgili yürütülen soruşturmada ilk defa somut bir adım atıldığını söyleyen avukat Ali Çimen, baş şüpheli Zaynal Abakarov’un polis olan babası Engin Yücel’in de şüpheli olduğunu hatırlatıyor. Çimen, “Baş şüpheli Z.A.’nın babası polis E.Y. bizim için zaten şüphelidir. Onun da dosyaya girmesi için şikayette bulunmuştuk daha önce” diyor. Bunu da şu örneklerle açıklıyor Çimen: “Çünkü Gülistan’ı 4 Ocak’ta arayan telefon polis E.Y.’nin üzerine kayıtlı. Gülistan’ın bir gece önce gittiği ev yine polis E.Y.’ye ait. Hatta Gülistan’ın 4 Ocak’ta Z.A. tarafından alıkonularak zorla bindirilmek istendiği araç da polis E.Y.’nin üzerine kayıtlı. Ayrıca, polis E.Y., üvey oğlu Z.A.’nın Gülistan’ı zorla araca bindirmeye çalıştığı gece, Z.A.’nın gözaltına alınmasını da engelleyen kişidir. Yanı sıra Gülistan’ın kaybolmasıyla ilgili dosyaya bakan asayiş büroda da görevli polistir. Bütün bu nedenlerle biz bu kişinin bu olayda odak noktası olduğu düşüncesiyle hakkında soruşturma başlatılmasını talep ettik. Fakat bu talebimizle ilgili hala herhangi bir işlem yapılmadı.”
Görevden alma gerekçesi
Geçtiğimiz aylarda talep ettikleri bilirkişi raporuyla Gülistan Doku’nun intihar etmediğinin netlik kazandığını söyleyen Çimen, soruşturmayı yürüten asayiş büroda görevli olan polis Engin Yücel’in görevini kötüye kullanarak, Doku ile ilgili intihar algısı yaratmaya çalıştığını dile getiriyor. Bunun ortaya çıkmasını sağladıklarını ve yaptıkları suç duyurusundan nihayet bir sonuç aldıklarını aktarıyor. Şöyle anlatıyor son gelişmeleri Av. Çimen: “Polis E.Y. Gülistan Doku hakkında algı oluşturmaya çalıştı. Sosyal medyadan birçok şey yazdı Gülistan hakkında, işte ‘psikoloğa gitti, intihara meyilli biridir’ gibi asılsız cümleler sarf etti. Gülistan hastaneye gidiyor ama karın ağrısı şikayetiyle gidiyor. Yani polis E.Y. bu hastaneye gitme olayını paylaştı ve bu bilgiye de çalıştığı asayiş büronun ekranından ulaştı. Bu bilgi dosyada yoktu, benim de dikkatimi çekti. Çünkü ezbere bildiğim bir dosya bu. Bunu fark edince suç duyurusunda bulundum. En önemlisi de bu adam neden Gülistan’ın intihar ettiğine inanılmasını istiyor? Bu çok önemli bir soru. Bu sorunun cevabı da çok net ve çok bellidir.”
‘İhraç da edilmeli’
Polis Engin Yücel’in görevden alınmasının Gülistan Doku soruşturması çerçevesinde olduğunu belirten Çimen, bunun idari bir karar olduğunu vurguluyor. Çimen, “E.Y.’nin başka bir soruşturma nedeniyle görevden alındığı bilgisi doğru değil. Gülistan Doku ile ilgili özel bilgileri asayiş bürodan alarak kullandı. Zaten Dersim’den taşınıp atandığı yere de geçici görevle gitmişti. Emniyet de artık bu kişinin kamu sıfatını kötüye kullandığını görüyor ve bundan rahatsız. O nedenle de idari soruşturma yapıldı hakkında ve görevden uzaklaştırıldı. Ben bu görevden alınmayı soruşturmanın daha adil daha etkin bir şekilde uygulanmasının bir işareti olarak görmek istiyorum. Görevden ihraç için de hakkında işlem yapılacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.
Polis Engin Yücel’in daha önce de Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’yu sosyal medyadan tehdit ettiğini anımsatan Çimen, “E.Y., Aygül Doku’yu sosyal medyadan düelloya çağırdı, hatırlarsanız. Aygül Doku bu dosyanın müştekisidir. Yani bir müştekiye ‘istediğin yere gel, gelmezsem şerefsizim’ demek, zorlamak bir tehdittir” ifadelerini kullanıyor.
‘Görevini kötüye kullandı’
“Her suçun bir amacı vardır” diyerek sözlerine devam eden Çimen, “Şimdi bu polis E.Y.’nin, Gülistan’ın hastaneye gittiği bilgisini görevini kötüye kullanarak elde edip kullanması ne amaç taşıyor sizce? Amaç Gülistan Doku soruşturmasına müdahale etmektir. Gülistan Doku soruşturmasını intihara yönlendirmek, bu yönde manipüle etmektir. Zaten 4 Ocak’ta, yani Gülistan’ın kaybolmadan bir önceki gece, oğlu Z.A. tarafından Gülistan’ın alıkonularak zorla arabaya bindirilme olayında da E.Y. var. Görgü tanıkları Gülistan’ın zorla arabaya bindirilmeye çalışıldığını görünce 155’i arıyor. Olay yerine gelen polisler şüpheli Z.A.’yı görünce tanıdıkları için polis babası E.Y.’yi arıyor. Normalde bu alıkoyma şikayete bağlı olmayan bir suçtur. Buna rağmen polis E.Y. buna engel oluyor ve oğlu Z.A.’yı kurtarıyor. Yani o olayda da polislik görevini kullanarak bir suçluyu gözaltına alınmaktan kurtarmış oluyor. Polis E.Y. bu anlattığım birçok olay nedeniyle şüphelidir” diyor.
‘Raporun gereği yapılmalı’
Son olarak aylar önce çıkan bilirkişi raporuyla ilgili gelişmeleri soruyoruz Ali Çimen’e. Üzerinden aylar geçmesine rağmen bilirkişi raporunun gereklerinin yerine getirilmemesi kamuoyunda dikkat çekiyor. Hatta bilirkişi raporu Doku’nun intihar etmediğini, baraja atlamadığını bilimsel verilerle net bir şekilde ortaya koymasına rağmen Doku, sürekli olarak barajda aranıyor. Çimen, bu konuyla ilgili olarak ise şu ifadelerde bulunuyor: “Gülistan’ın dönüp dolaşılıp barajda aranması bilirkişi raporuna rağmen ilginç gerçekten. Yani bu aramalar intihar düşüncesiyle yapılıyor ama bilirkişi raporu Gülistan’ın baraja atlayarak intihar ettiği iddiasını çürüttü. Bu bilirkişi raporu dosyaya girdi. Dolayısıyla da bilirkişi raporunun gereğinin yapılması lazım artık. Bizim beklentimiz de bu yönde. Şüpheliler için çember daralıyor. Şüphelilerin saldırganlıkları da durumu manipüle etmeye çalışmaları de hep korkularından kaynaklanıyor. Soruşturma etkin şekilde yürütülürse Gülistan Doku’nun akıbeti ortaya çıkacak. Şunu da belirteyim; Gülistan Doku’nun akıbeti için kadınların, gazetecilerin çabaları, kamuoyunun ilgisi ve adalet istemesi çok önemli. Bu çabalar çok etkili oluyor. Bu nedenle de hepsine çok teşekkür ediyorum sizin aracılığınızla.”
İntihar iddiası nereden çıktı?
5 Ocak günü Zaynal Abakarov ile bir kafenin önünde görüşmesi kameralara yansıyan Gülistan Doku, kafeden ayrıldıktan sonra, bazı görgü tanıklarının ifadeleri ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerden Uzunçayır Baraj Gölü bölgesinde görüldü. Köprü üzerinde oturan bir kadın görüntüsünün de çözümlenmesiyle o kadının Gülistan Doku olduğu saptandı. Şüpheli polis Engin Yücel’in de görev yaptığı ve Gülistan Doku dosyasına bakan asayiş büro, Doku’nun köprüde olduğu sırada suda parlama oluştuğunu ve bunun da Doku’nun o sırada suya düştüğünün göstergesi olduğunu iddia etti. Bu iddia üzerine Gülistan Doku aylarca ve defalarca barajda arandı.
Bu gelişmelerin ardından, soruşturmayı yürüten Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Ali Çimen’in talebiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan görüntü kayıtlarının bağımsız bir bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. Görüntülerin incelenmesi için İstanbul Adalet Komisyonu’na kayıtlı Ulusal Kriminal Büro bünyesinden görevlendirilen bilirkişi, araştırmalarının ardından kapsamlı bir rapor hazırladı. Soruşturma dosyasına giren raporda; Gülistan Doku’nun atladığı iddia edilen Dinar Köprüsü altındaki suda, söz konusu saatte yüksekten düşmeye bağlı bir hareketlilik olmadığının tespit edildiği belirtildi. Raporla birlikte Doku’nun intihar ettiği iddiası da çürütülmüş oldu.
Atılan her adım Doku’nun aleyhine
Doku ailesi, kızlarının kaybolmasından itibaren her seferinde adalete inandıklarını söyledi. Barajda yapılan arama çalışmasının sonuçlanmasını sabırla bekledi. Arama çalışmalarına bizzat eşlik eden abla Aygül Doku, en başından itibaren kardeşinin intihar ettiğine inanmadıklarını dile getirdi. Ayrıntılar ortaya çıktıkça da kardeşi Gülistan Doku’nun kaybolmasıyla ilgili şüphelendikleri kişinin Zaynal Abakarov olduğunu açıkladı. Fakat ailenin bütün ısrarı ve talebine rağmen şüpheli hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
Geçtiğimiz ağustos ayında tamamlanan bilirkişi raporuyla Gülistan Doku’nun intihar etmediği, şüpheli Zaynal Abakarov tarafından alıkonulduğu, fiziksel zorbalık uygulandığı, şiddete uğrayıp kaçırılmaya çalışıldığı ortaya çıkınca Aygül Doku ve anne Bedriye Doku, eylül ayında Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda oturma eylemine başladı. Fakat polis valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek Aygül ve Bedriye Doku’yu gözaltına aldı. Üstelik polis Aygül Doku’yu gözaltına alırken darp etmekten çekinmedi. Anne Bedriye Doku ise gözaltında iki kez bayıldı.
Şüphelilerin rahatlığı
Bir başka önemli gelişme de Aygül Doku’nun, polis Engin Yücel’in şikayetiyle ifadesinin alınması oldu. Gülistan Doku’nun kaybolmasının ardından Dersim’den taşınırken kendisine engel olmaya çalışan Aygül Doku hakkında şikayette bulunan Engin Yücel, eşyalarının kırılmasını gerekçe göstermiş ve 50 bin TL zararı olduğunu öne sürmüştü. Engin Yücel’in bu şikayeti olaydan 9 ay sonra işleme konuldu. Oysa Engin Yücel’in taşınmasına bizzat yargının engel olması gerekiyordu. Çünkü Gülistan Doku, şüpheli bir şekilde kaybolmadan bir gece önce Zaynal Abakarov tarafından o eve çağırılmış ve evde yaklaşık bir saat geçirmişti. Evde Gülistan Doku ile ilgili hiçbir kriminal çalışma yapılmamış olması, şüpheli olarak işaret edilen kişilerin ellerini kollarını sallayarak yaşadıkları yeri terk etmesi normal karşılandı.
Yanıtlanmayan sorular
Avukat Ali Çimen’in verdiği bilgiye göre, Gülistan Doku’nun soruşturma dosyası oldukça kabarık. Tam 5 klasörden oluşuyor. Çok fazla ayrıntı ve çok fazla bilgi var. Fakat karşılığında atılan adımlar çok cılız, hatta yok denecek kadar az. Bu durumda da cevaplanmayı hak eden onlarca soru çıkıyor ortaya. Gülistan Doku’nun akıbetinin aydınlatılması için öne çıkan en önemli sorulardan bazılarını sorduk;
o Şüpheli Zaynal Abakarov nerede?
o Bilirkişi raporunda açığa çıkan bilgilere göre, Gülistan Doku’ya 4 Ocak ve 5 Ocak’ta fiziksel zorbalık yaparak tehdit eden, alıkoyarak arabaya zorla bindirmek isteyen Zaynal Abakarov’a neden hiçbir işlem yapılmadı?
o Zaynal Abakarov hakkında çıkarılan ‘zorla getirme’ kararı neden uygulanmıyor?
o Gülistan Doku’yu zorla arabaya bindirmeye çalışmasıyla ilgili 155 polis ekibi Zaynal Abakarov’a neden işlem yapmadı?
o Zaynal Abakarov’un gözaltına alınmasına engel olan ve olayla ilgili yalan ifade veren polis baba Engin Yücel niçin sorgulanmıyor?
o Bilirkişi raporu Gülistan Doku’nun intihar ettiği tezini çürütmesine rağmen neden arama çalışmaları hala sadece barajla sınırlı tutuluyor?
o Soruşturmanın etkin ve hızlı bir şekilde ilerlememesinin nedeni nedir ve şüphelileri işaret eden bilirkişi raporu niye işleme konulmuyor?
o Gülistan Doku’yu soran, akıbetinin aydınlatılmasını isteyen Doku ailesi ile kadınlar neden engellenip baskıya ve şiddete uğruyor?