Tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü Şenoğlu hakkında hazırlanan iddianamede, gözaltında emniyetin yemeklerini yememesi ve susma hakkını kullanması ‘Örgütsel tavır’ olarak ‘suç’ sayıldı
Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik 8 Eylül’de birçok kentte yapılan operasyonlar sonucu aralarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu’nun da bulunduğu 17 siyasetçi, 11 Eylül’de çıkarıldıkları mahkemece “Örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 aydır Silivri Kapalı Kampüs Cezaevinde tutuklu bulunan Şenoğlu hakkındaki iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı.
ESP yöneticisi
Ender Yalçın adlı açık tanık ifadeleri ile tutuklanan Şenoğlu, 2015 ve 2018 yılları arasından katıldığı cenaze törenleri ile suçlanıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Erdoğan Alayumat’ın geçtiği haberde, Şenoğlu hakkında ifade veren Yalçın emniyet ifadesinde ilk önce Şenoğlu’nu tanıdığını ileri sürerken, ardından “Sedat Şenoğlu’nun açık kimliğini emniyette öğrendim” dedi. Yalçın ifadesinde ayrıca “Bana gösterdiğiniz fotoğraftaki şahsı İstanbul’da faaliyet gösterdiğim dönemde ESP yöneticilerinden olmasını nedeni ile tanıyorum. Bu şahsın MLKP örgütünün açık alan yapılanması olan ESP içerisinde üst düzey yönetici olması nedeniyle MLKP örgütü içerisinde faaliyet yürütüyor olabileceğini düşünüyorum. Şahsın eylem ve faaliyetleri ile ilgili başka bir bilgim yoktur. Şahsın açık kimliğini burada sizlerden öğreniyorum” iddiasında bulundu.
Cenaze törenlerine katılma ‘suç’u
Yine Şenoğlu hakkında 2015 yılında yaşamını yitiren Şirin Öter ve Yeliz Erbay’ın cenaze törenleri, 5 Ekim 2015 yılında Kobanê’de yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı’nın ölümünün birinci yıl dönümünde Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde yapılan anmaya katılmak, Dersim’de yaşamını yitiren İrfan Gerçek’in 5 Eylül 2018 yılında yapılan cenaze törenine katılması suç olarak değerlendirildi. Bahse konu suçlamalara basında çıkan haberler delil olarak gösterildi.
Yemek yememe de ‘örgütsel suç’
Şenoğlu’nun gözaltında olduğu süre içinde emniyetin verdiği yemekleri yememesi “Örgütsel tavır” olarak iddianamede değerlendirildi. Ayrıca iddianame de Şenoğlu’nun emniyette susma hakkını kullanıp ifade vermemesi de “örgütsel tavır” olarak suçlama konusu yapıldı.
Siyasi partinin etkinlikleri
Şenoğlu, sorgu hakimliğinde verdiği ifadesinde suçlamaları reddetti. ESP’nin siyasi bir parti olduğunu ve bu parti içinde faaliyetlerde bulunduğunu, bunun sokakta birinin sorması ile söyleyeceğini ifade eden Şenoğlu, kendisi üzerine ifade veren Ender Yalçın isimli şahısla bir bağının olmadığını söyledi. HDK Eş Sözcüsü olduğu için birçok kurumun eylem ve etkinlik çağrılarına katıldığını ve bunlar içinde cenaze törenlerinin de olduğunu dile getiren Şenoğlu, cenaze törenine katılmanın insanı bir görev olduğunu dile getirdi.
Aynı suçlama iki suçlama
Hazırlanan iddianamenin içinin boş olduğunu söyleyen Şenoğlu’nun avukatı Gülizar Tuncer, dava dosyasının mükerrer dosya olduğunu söyledi. Şenoğlu’nun İstanbul 11’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddialar ve suçlamalarla tutuksuz yargılandığı bir başka dosyasının olduğunu söyleyen Tuncer, aynı suçlamalarla iki ayrı dosyanın açılmasının usule aykırı olduğunu söyledi. Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından da bu gerçeğe işaret edilerek hazırlanan dosyanın 11’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava dosyası ile birleştirilmesinin talep edildiğini söyleyen Tuncer, ancak iddianameyi hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından bu talebin reddedilerek ayrı bir dosyanın açılmasına karar verdiğini ifade etti. Bu duruma itiraz edeceklerini ifade eden Tuncer, dosyanın diğer dosya ile birleştirilmesini talep edeceklerini ifade etti.
Duruşma 26 Ocak’ta
Şenoğlu hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiası ile hazırlanan iddianame İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ilk duruşmanın 26 Ocak 2021 tarihinde saat 09.30’da görülecek.
İSTANBUL