Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Latin Amerika’da yaşanan göç akımının, 2015 yılında Akdeniz’deki mülteci krizine benzer bir noktaya doğru gittiği yönünde açıklamada bulundu. Venezuela’da daha da derinleşerek devam eden ekonomik krizden dolayı her geçen gün komşu ülkelere göç eden Venezuelalı sayısı giderek artıyor. BM de gelişmelerden kaygı duyduğunu belirtti. Konuya ilişkin açıklama BM Göç Örgütü’nden (IOM) geldi. IOM sözcüsü Joel Millman, “Venezuela’dan komşu ülkelere giden göç akımı bu şekilde devam ederse, 2015’de Akdeniz’de yaşanan göçmen krizinin aynısı yaşanabilir” uyarısında bulundu. Millman buna karşılık acilen gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor.
Peru ve Ekvatora çağrı
Ayrıca BM Mülteci Ajansı ile IOM, Latin Amerika ülkelerinden Peru ve Ekvador’a çağrıda bulunarak, ekonomik zorluklar ve siyasi nedenlerle ülkelerinden kaçan Venezuela vatandaşlarına zorluk çıkarılmaması çağrısında bulundu. Venezuela’nın komşu ülkeleri, göçmen akışını kontrol edebilmek için yeni kısıtlamalar getiriyor.
BM’den açıklama
BM Mülteci Ajansı Genel Direktörü Filippo Grandi ve Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü William Lacy Swing imzalı ortak açıklamada, Ekvador ve Peru yönetimlerinin aldığı ülkeye yeni giriş düzenlemesi kararının endişe kaynağı olduğu bildirildi. Ekvador ve Peru, geçen hafta, Venezuelalıların ülkeye giriş çıkışlarının bundan böyle pasaportla yapılacağını duyurmuştu. Bununla birlikte Grandi ve Swing, Peru ile Ekvador’a zorluklara rağmen Venezuela vatandaşlarına gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti.
Sekiz ayda 500 bin
BM verilene göre, son iki yılda ekonomik krizin pençesindeki Venezuela’dan 2,3 milyon kişi yurt dışına çıktı. Sene başından bu yana Peru’ya geçen Venezuelalı sayısı 423 bini aştı. Onbinlerce kişinin de yollarda olduğu kaydediliyor. Petrol zengini Venezuela’dan kaçan kişi sayısının günden güne arttığı ifade ediliyor. Venezuelalı göçmenlerin büyük bir kısmı ise diğer Latin Amerika ülkelerinde barınmaya çalışıyor.
Enflasyon yüzde 1 milyon
Hugo Chavez’in 1998’de iktidara gelmesinden bu yana sosyalist rejimle yönetilen Venezuela’da ekonomi ağırlıklı olarak petrol gelirleri ile duruyor. Gelirinin yüzde 96’sını petrol ticaretinden sağlayan ülkede şartlar 2013’te Chavez’in ölümünün ardından daha da ağırlaşmış durumda. Ülkede ikinci kez devlet başkanı seçilen Nicolas Maduro’nun takındığı otoriter yönetim anlayışı ekonominin daha da kötüleşmesine yol açıyor.
CARACAS