Hakkarili dengbej İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğini yaşatmak için ‘diwanxane’ açtı
Van’da yaşayan Hakkarili dengbêj İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğinin yaşaması için evinin bir odasını diwanxaneye çevirdi. Seyranoğlu, bu odada 6 ve 22 yaş aralığındaki gençlere online dersler vererek, dengbêjlik kültürünü elden ele yayıyor.
‘Gelenektir, mirastır’
Evinin bir odasını dîwanxane olarak dönüştüren Seyranoğlu, dengbêjliğin para kazanılan bir meslek olmadığını söyleyerek, “Gelenektir, mirastır, atalardan gelen kültürdür. O kültürel dokusunu bilenler önemsiyor” diyor. Popülizmle bu geleneğin unutulduğundan üzüntü duyan Seyranoğlu, dengbêjliğin bir hazine olduğunu söylüyor. Seyranoğlu, “Dengbêjlik benim için rengi ifade ediyor. Örfü ifade ediyor” dedi. Seyranoğlu, dengbêjliğin bir hazine olduğunu belirterek, “Tarihi, ismi, benim için dengbêjlik klamlarında saklı olan hazinedir” ifadelerini kullanıyor.
Kültürel asimilasyon
Kültürel asimilasyona karşı tavır aldıklarını vurgulayan Seyranoğlu, “10 yaşındaki çocuğa dengbêjlik adına eğitim verdiğimde kültürel asimilasyona karşı nasıl tavır alabildiğimizi görüyorum. Kültürüm, çocukluğum ölüyor, buna karşı da ömrüm yettikçe ders veremeye devam edeceğim” şeklinde konuştu. Kilamların korunmasının on binlerce kilama tekabül ettiğini kaydeden Seyranoğlu, şunları ifade etti: “Dengbêjliği güncelleştiremeyiz. Şu an burada kuru bir sesle size bakarak kelimeler dökebilirim ama dengbêjlikdeki mesele bu değil. Biz dengbêjlerin yüz yıllardır kullandıkları kelimelerin kültürel dokularına ulaşamayız. O kilamlarda edebiyat, tarih, sanat, kadim Kürtçe’yi buluyoruz. Öğrencilerimi çoğaltacağım.”
VAN