Yayınlanan ‘İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası’ yer alan bilgilere göre, dünya genelinde kuşların yüzde 25’inin üreme alanının daraldığı tespit edildi. Korunan türlerin üremesinin arttığı gözlemlendi
Yüzbinlerce kuş gözlemcisinin, 10 yıl boyunca yaptıkları gözlemlerle hazırlanan “İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası” yayınlandı. Bianet’in haberine göre Avrupa’da yuvalayan 596 kuş türünün yayılış ve bolluk haritalarını da içeren kapsamlı çalışma, Türkiye’nin de dahil olduğu 48 ülkenin katkıları ve Avrupa Kuş Sayım Komitesi’nin desteği ile hazırlandı. WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) katkılarıyla hazırlanan Türkiye Üreyen Kuş Atlası da envanterin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Sonuçlara göre şu anda Avrupa’da yaklaşık 596 kuş türü ürüyor. Üreyen kuşların yüzde 35’inin üreme alanı son 30 yılda artış gösterirken, yüzde 25’inin üreme alanı daraldı. Üreme alanı artan “kazanan kuşlar” uluslararası anlaşmalar kapsamında korunan türler. Üreme alanı daralan “kaybeden kuşlar” arasında ise tarım alanlarına bağlı çok sayıda tür yer alıyor. Çalışmaya göre üreyen kuşların yayılış alanlarındaki değişimlerin başlıca nedenleri ise “arazi kullanımındaki değişiklikler” ve “iklim” değişikliği. Rapora göre uluslararası sözleşmelerle korunan ak kuyruklu kartalın (Haliaeetus albicilla) Avrupa’daki yayılış alanı arttı.
İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası kapsamında; 596 üreyen kuş türü kaydedildi. 120 bin gönüllü saha çalışması gerçekleştirdi. 48 ülke dahil oldu. 10 yıllık bir çalışma ortaya koyuldu ve bunun 5 yılını saha çalışmaları oluşturdu, Atlas kitabı 960 sayfa hâlinde yayınlandı ve bu kitap için 446 yayılış haritası üretildi.
Sevgiliye selam götüren telli turna
Türkiye’de 313 türün ürediği ortaya koyuldu. 2000-2018 yılları arasındaki kuş gözlem verileri ve 7 bölgesel atlas çalışmasının sonuçları bir araya getirildi. Türkiye’de geçmiş yıllarda Göksu Deltası’nda ürediği bilinen yaz ördeği (Marmaronetta angustirostris), Doğu Anadolu’daki dört farklı sulak alanda üremiş olan, şiirlerde, ozanların dilinde sevgiliye haber uçuran telli turna (Grus virgo) ve Doğu Anadolu’nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeğe (Melanitta fusca) dair üreme faaliyeti tespit edilemedi.
İSTANBUL