Pandemi kısıtlamaları nedeniyle aile bireyleri işsiz kalan Vanlı kadınlar ‘Kadın Eli Tandır Evi’nde hamur işi ürünler yapmaya başladı
Tüm dünyada son bir yıldır süren koronavirüsün yayılmasının önüne geçilemiyor. Devletler çeşitli kısıtlamalar ile virüs ile mücadele etmeyi düşünürken, ekonomi ise çökme noktasına geldi. Türkiye’de de hükümetin kısıtlamaları hayata geçirerek durdurmaya çalıştığı virüs,giderek yayılıyor. Tüm bu yaşananların faturası da her zaman olduğu gibi emekçiye ve halka kesildi. Sokağa çıkma yasaklarıyla beraber birçok esnaf kepenk kapatmaya başladı. Her alanda emeği sömürülen kadınlar da işyerlerinde işine son verilenler listesinde ilk grupta yer aldı.
Kadınlar kendi alternatiflerini oluşturdu
Kadınların bir taraftan işleri ellerinden alınırken bir taraftan da hükumetin “Evde kal” çağrıları ile eve çekilen erkeklerin şiddetine maruz kaldı. İşte kadınlar tam da buna karşı çıkarak “hayat eve sığmıyor” diyerek kendi alternatiflerini oluşturmaya başladı. Van’ın İpekyolu ilçesinde Van Büyükşehir Belediyesi arkasında bulunan Orhan Doğan Caddesi üzerinde dört kadın, “Kadın Eli Tandır Evi”ni açtı. Küçük bir sermaye ile işe başlayan kadınlar, pandemi kısıtlamasıyla kurdukları tandır evinde hijyenik, doğal ve yöreye ait lavaş, taptapa, kuluçe, kadesorik ve kade imalatı yapıyor. İmalatın yanı sıra pazarlamasını da yapan kadınlar mahalleli tarafından ilgiyle karşılanıyor.
‘İlk kez bu işten para kazanıyoruz’
İki haftadır tandır evinde imalata başlayan kadınlar, müşteri ilgisi ve memnuniyetinden gurur duyuyor. Sokakta ilk olan tandır evini gören mahalleli tarafından taktir edilen kadınlar, başka mahallelerde ikamet eden kadınların da kendilerinden güç aldığını söylüyor. Benzer işletme açmak isteyen kadınların, kendilerinden fikir aldığını söyleyen kadınlar, bu tarz girişimlerde bulunmak isteyenlere destek vermeye hazır olduklarını söylediler.
Tandır evini açma fikri hakkında Jinnews’e konuşan girişimcilerden Remziye Karakoyun, virüs ile birlikte evde çalışan kimse kalmadığını tüm çocuklarının işten çıkarıldığını belirtti. Uzun bir süre büyük bir ekonomik sorun yaşadıklarını söyleyen Karakoyun, hem komşu hem de akraba oldukları diğer kadınlarla böyle bir işe giriştiklerini ifade etti. Zaten yıllardır ekmek pişirdiğini söyleyen Karakoyun, ilk kez bu işten para kazandığını belirtti.
Ekonomik özgürlük
Tandır evinde pişen ekmek için sabah 05.00’da uyandıklarını kaydeden Remziye Karakoyun, her gün dönüşümlü olarak hamur yoğurduklarını söyledi. Hamurun hazırlanmasıyla birlikte ekmeği pişirmek için dört kadının da kolları sıvadığını ifade eden Karakoyun, “Mahallede her gün taze ekmek kokusu yayılıyor. İnsanlar pişirdiğimiz ekmeği çok beğeniyor. Satın alan mahalleli başka birine memnuniyetini aktarınca da duyuluyor. Her kadın zaten ürettiği bir şeyi maddi kazanca dönüştürebilir. Her kadına da tavsiye ediyorum” dedi.
Karakoyun, özellikle kadınlar tarafından büyük ilgi ile karşılandıklarını belirterek, eve erkeğin para getirmesinin kadını ikinci plana ittiğini, evdeki emeğinin ise görülmediğini söyledi. Kadınlar para kazanınca söz hakkına da sahip olduğunu belirten Karakoyun, “Bence her kadın ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmalı” önerisinde bulundu.
VAN