Z.N. isimli mülteci kadın, Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde 3 kişinin tecavüzüne uğramıştı. Avukat Ebru Demirtepe, Z.N.’nin sınır dışı edilmek istendiğini açıkladı
Van’daki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde 22 Temmuz tarihinde, İ.H.K. ve Y.V. isimli güvenlik görevlileri ile ismi belirlenemeyen bir kişi İranlı Z.N.’ye tecavüz etmişti. 26 Temmuz tarihinde Edremit Jandarma Komutanlığı tarafından ifadesi alınan Z.N. kendisine tecavüz eden Y.V. ile İ.H.K’yi teşhis etti. Teşhisin ardından ifadeleri alınan 2 güvenlik görevlisi, çıkarıldıkları Sulh Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklandı. Zanlıların cinsel saldırı suçundan yargılandığı davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dosya avukatlarından Ebru Demirtepe, duruşmaya ve dosyaya yönelik konuştu.
‘Soruşturmada ihmal var’
İlk duruşmanın olumlu geçtiğini ve bütün taleplerinin kabul edildiğini söyleyen avukat Demirtepe, “İlk duruşmanın sonucunda mahkeme heyeti, 6284 sayılı kanun çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınması için Van Aile Mahkemesi’ne müzekkere yazısı yazılmasına karar verdi. Müvekkilimizin Geri Gönderme Merkezi’nden alınarak konukevine yerleştirilmesi aldığımız iyi sonuçlardan biriydi. Bizler görevlilerin görevlerini ihmal ettiğini düşünüyoruz, üçüncü bir kişiden söz ediliyor. Bu üçüncü kişi hakkında etkili bir soruşturmanın yürütülme aşamasının ihmal edildiğini düşünüyoruz. Öte yandan soruşturmanın genişletilmesi talebimiz de dikkate alındı” dedi.
‘Suç duyurusu yapacağız’
Dosyada etkin soruşturmanın yürütülmesi için suç duyurusunda bulunmak istediklerini ancak, cuma günü Z.N’nin konukevine nakledilmesi nedeniyle başvuruyu gerçekleştiremediklerini dile getiren Ebru Demirtepe, “Aslında bu suçlar resen soruşturulması gereken suçlar. Yani suç duyurusunda bulunulması gereken suçlar değil. Biz duruşmada soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunduk. Duruşma savcısının ve yetkili savcıların durumu bildirerek soruşturma başlatması gerekirdi” ifadelerini kullandı.
Görevi kötüye kullanma
Z.N.’nin 4 ay boyunca konukevine yerleştirilmediğini de hatırlatan avukat Demirtepe, sözlerine şöyle devam etti: “Müvekkilimizin 4 ay boyunca geri gönderme merkezinden çıkarılmaması için hiçbir sebep yokken, tam tersine yetkilerin 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi’nde kendilerine yüklenen yükümlülüklere aykırı davranmıştır. Müvekkilimiz travma ve şiddetin yaşandığı yerde tutulmaya çalışılmıştı. Sadece oda değişikliği ile bu şiddet ortadan kaybolmayacak. Müvekkilimizin bu olayı kolay kolay anlatamaması güvenlik görevlilerinin sürekli gelip gitmesinden kaynaklıdır. Açık bir ihmal ve görevini kötüye kullanma var.”
‘Türkiye’de kalacak’
.N.’nin yaşadığı olaydan sonra İran’a dönmek istediğine dair söylemlere de yanıt veren avukat Ebru Demirtepe, “Z.N. İran’da yaşadığı şiddet nedeniyle Türkiye’ye gelmiş. Fakat burada da can güvenliği korunmadığı için bir kereye mahsus İran’a dönmek istediğini ifade etmiş. Duruşmada ise İran’a dönerse can güvenliğinin olmayacağını, bu nedenle de Türkiye’de kalmak istediğini söyledi. Oysa biz evraklarda müvekkilimiz hakkında ‘kurum düzenini bozuyor’ denilerek bir an önce sınır dışı edilmek istendiğini öğrendik” dedi.
Dilan Babat/Van-Jinnews