DBP’li belediyelere kayyum atanmasından sonra birçok kentte halkın sembol olarak kabul ettiği anıtların yıkılmasının ardından, Mardin’de kültürlerin bir aradalığının sembolü ‘Beyaz Güvercin’ heykeli yıktırıldı
Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) ait belediyelere kayyum atanmasından sonra belediyelere bağlı birçok kurum kapatıldı, çalışanlar ihraç edildi. Atanan kayyumların bir diğer icratı ise belediyeler tarafından yaptırılan ve halk tarafından sembol olarak görülen anıtların yıktırılması oldu. Birçok yerde yıkılan anıtların ardından en son Mardin’de bir anıt yıkıldı. Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman ile Artuklu Belediyesi kayyumu Kaymakam Şakir Öner Öztürk’ün, 2005 yılında Artuklu ilçesindeki Yalım Mahallesi’nin girişine inşa edilen “Barış Güvercini” heykelinin iki hafta önce kayyumın emriyle kepçeyle yıkıldığı ortaya çıktı. Kültür mozaiği, dinlerin ve dillerin bir arada barış içinde yaşamasını sembolize eden “Beyaz Güvercin” heykelinin yıkılması tepki ile karşılandı.
‘Barışa saldırı’
Mahalle sakinleri, Beyaz Güvercin heykelinin yıkılmasını barışa saldırı olarak tanımladıklarını dile getirdi. Heykelinin yerine Türk Bayrağı’nın konulacağı öğrenildi. AKP eski Mardin Milletvekili Süleyman Çelik ise daha önce heykele ilişkin “ucube” benzetmesi yapmıştı.
Mardin’de bu ilk değil
Daha önce de Kızıltepe’de 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz anısına Kızıltepe’de dikilen anıt ve 1992 Newrozu’nda Nusaybin’de katledilen 16 yurttaşın anısına Nusaybin’de yapılan “Kurşunlanmış Eller” anıtı da kayyumlar tarafından yıkılarak yerlerine Saat Kulesi konulmuştu.
Birçok kentte yapılan anıtlar yıkıldı
- 8 Ocak 2017’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde katledilen 34 sivil anısına Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesi Diclekent semtinde açılan Rojava Parkı’ndaki Roboskî Anıtı kayyumun talimatı ile kaldırıldı.
- 25 Şubat 2017’de barış için verdiği mücadele ile hafızalara kazınan ve ömrünü cezaevinde geçiren Kürt siyasetçi Orhan Doğan anısına Cizre’de yapılan anıt, kayyum talimatıyla yıkıldı.
- Yenişehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan kaymakam Mehmet Özel, 2012 yılında açılan Mervani Parkı içindeki Mervani tarihini anlatan kabartmaları 30 Mart 2017 tarihinde kaldırdı.
- 25 Haziran 2017’de Ağrı’nın Doğubayazıt Belediyesi’ne atanan kayyum, kent merkezinde bulunan Kürt edebiyatçı Ehmedê Xanî’nin heykelini yıktı. “Kazayla oldu” açıklaması yapan belediye, heykeli halen yerine koymadı.
- 2 Ekim 2017’de Diyarbakır’ın Yenişehir kayyumu, Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Mehmed Uzun’un adının verildiği parkın tabelasını indirerek, üzerinde “Hilbe Agrî” marşı ile Kürtçe harflerin olduğu anıtı kaldırdı.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi girişinde bulunan, Asur mitolojisinde “Lamassus” olarak isimlendirilen insan başlı aslan heykelleri kayyum tarafından “put” denilerek kaldırıldı.
- Ünlü Kürt şair Ahmed Arif’in Diyarbakır Sur’daki büstüne saldırı düzenlendi. Şairin büstü yerinden söküldü ve kaidesine zarar verildi.
- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 12 Kasım 2004 tarihinde evinin önünde babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz adına ilçede yaptırılan heykel kayyum talimatı ile kaldırılarak, yerine saat kulesi yapıldı.
- 20 Şubat 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Yardımcısı Bilal Özkan’ın talimatıyla, Uğur Kaymaz anısına dikilen anıt da kaldırıldı.
- Mardin Nusaybin Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Ergün Baysal, 1992 yılında kentte yapılan Newroz kutlamaları sırasında açılan ateş sonucu öldürülen 16 yurttaş anısına yapılan Newroz Anıtı’nı yıktırdı.
- Iğdır’da Kürt ve Azeri halklarının kardeşliğini temsil eden Barış ve Kardeşlik Anıtı, belediyeye kayyum atanan Kaymakam Abdullah Kadıoğlu’nun talimatıyla yerinden söküldü.
Tabelalar kaldırıldı isimler değiştirildi
Kürtçe, Süryanice ve Ermenice birçok tabelayı kaldırarak, yerlerine sadece Türkçe tabelalar asan kayyumlar ayrıca, askerlerce atılan havan topu sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi, Leyla Qasım, Medeni Yıldırım, sanatçı Ali Temel, yazar Mehmet Uzun ve ünlü şair Cegexwîn’in isimlerinin verildiği birçok parkın isimlerini de değiştirdi.
MARDİN