DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Kürtler arası çatışma çıkarmaya çalışan bir gücün kendine destekçi bulmasının zor olduğunu belirterek, ‘Biz de şimdi böyle bir savaşın çıkmaması için mücadele ediyoruz’ dedi
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, katıldığı Ronahî TV’de yayımlanan özel programda Kürtler arası diyalogdan, olası savaş durumuna, Şengal Özerk Yönetimi ile Irak Hükümeti arasında devam eden görüşmelere kadar gündemde yer alan birçok soruyu yanıtladı.
Suriye’de halen siyasi bir çözüme ulaşılmamış olmasının yol açtığı krizin Kuzey ve Doğu Suriye’ye nasıl etki ettiği sorulan Mazlum Ebdi, Suriye sorununun kısa sürede çözüleceği gibi bir beklenti içinde olmadıklarını dile getirdi. Fakat 10 yıldır süren müdahale ve savaştan sonra artık kimsenin bu sorunun savaşla çözülebileceğine inanmadığını söyleyen Ebdi, “Suriye’nin geleceği savaşla değil, diyalog ve siyasi yöntemlerle belirlenecektir” dedi.
‘Türkiye savaş için fırsat kolluyor ama…’
Ancak başta Türkiye olmak üzere kimi güçlerin savaşla sonuca ulaşmaya çalışıp, bir çözümün gelişmesini istemediğini belirten Ebdi, “Çünkü buradaki varlığını sürdürmek niyetindedir. Bunun için sorunun büyümesini istiyor. Suriye toprakları üzerinde planları var. Bu açıdan girişimleri devam ediyor. Yeni bir savaş çıkarmak için fırsat kolluyor” ifadelerini kullandı.
Ebdi, “Türk devletinin gerek Libya gerekse Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük amacı aynıdır. Ancak mevcut siyasi koşullar eskisinden daha zor. Türk devleti artık geçen yılki gibi istediği şekilde bir saldırı imkanı bulamayacak ve planlarını gerçekleştiremeyecek. Hem bölgesel hem de küresel şartlar buna el vermiyor” diye de ekledi.
‘Siyasi çözüm kısmen gelişebilir’
Suriye devletinin de aynı şekilde bölgede hakimiyetini kurmaya çalıştığını belirten DSG Komutanı, fakat uluslararası dengeler buna el vermediği gibi, kendi güçlerinin de buna yetmediğini, o açıdan Suriye sorununun diyalog yoluyla çözülmek durumunda olduğunu kaydetti. Ebdi, “Bana göre 2021 yılında sorunların siyasi çözümünün olanakları kısmen gelişecektir. Ancak tehlike devam ediyor. Özellikle Türk devletinin saldırıları devam ediyor. Biz bunlara karşı hazırlıklı olacağız. Halkımız da buna hazır olmalıdır” dedi.
Mazlum Ebdi, bölgeye yönelik IŞİD tehdidinin de devam ettiğini söyledi.
ENKS ile diyalog
DSG Komutanı Ebdi’ye aracısı olduğu Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki görüşmeler de soruldu. Ebdi, ENKS heyetinin bir dönem bölge dışına gitmesi, görüşmelere katılan garantör konumundaki ABD temsilcilerinin hazır olmamasından ötürü bir süredir görüşmelere ara verilse de, diyaloğun devam ettiğini söyledi. Beklentilerinin tarafların hazır olduğu bir dönemde diyalogun kaldığı yerden devam etmesi yönünde olduğunu vurgulayan Ebdi, “Benim kanaatime göre kimi iyi çalışmalar da yapıldı. Rojava’daki Kürtlerin birliği konusunda bazı sorunlar vardı, kısmen çözüldü. Bu görüşmelerde ortaya çıkan şey, Kürt taraflarının istemesi durumunda sorunları kendi aralarında çözerek birliklerini sağlayabilecekleridir” ifadelerini kullandı.
‘Kürtler arası çatışmaya destekçi bulamaz kimse’
Federe Kürdistan Bölgesi’nde, bulundukları alanlara askeri yığınak yapılması üzerine PKK ve KDP güçleri arasında ortaya çıkan çatışma riski ve buna karşı Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) heyetinin girişimlerini de değerlendiren Ebdi, şunları söyledi:
“KNK ile Kürdistan Parlamenterler Birliği’nin toplantısına ben de katıldım. Kürdistan artık 20 yıl önceki Kürdistan değildir. 2000’den önce Kürt güçleri arasında iç çatışma yaşanıyordu. Başurê Kürdistan’daki güçler arasında bu yaşandı. KDP ile PKK arasında da bu yaşandı. Artık bu süreç geride kaldı. Güçler değişti. Kürt kamuoyu oluştu. Dostlarımız var. Kürtler arası çatışma çıkarmaya çalışan bir gücün kendine destekçi bulması zordur. Gerilimin yaşandığı bu kısa süreçte de tek bir fert ya da güç, Kürtler arası çatışmaya taraf olduğunu söylemedi, aksine herkes karşı durdu. Partiler, güçler buna karşı durdu. Hatta uluslararası ve bölgesel dostlarımız, Irak dahi böyle bir şeyden rahatsızlıklarını ve kaygılarını dile getirdiler. Dolayısıyla böyle bir şeye kimse destek vermez.
Böyle bir durum sadece Kürt kazanımlarına zarar verir. Hangi güç böyle bir savaşa girişirse Kürt halkı onları affetmeyecektir. Biz de şimdi böyle bir savaşın çıkmaması için mücadele ediyoruz. Rojavalı güçler olarak da girişimimiz, tutumumuz bu yönlüdür. Çağrımız da sorunların diyalog yoluyla çözülmesi yönündedir. Nasıl ki, 20 yıldır PKK ile KDP arasındaki sorunlar diyalog yoluyla çözülmüşse bundan sonrada böyle olmalı. Zira değişen bir durum yok. Ancak eğer bir taraf saldırmak isterse, biz Rojavalı güçler olarak buna karşı duracağız, bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bu yönlü de tutumumuz son derece nettir. Hiçbir zaman bir tarafın de facto bir durum yaratmasını kabul etmiyoruz. Çünkü böyle bir durumda Rojava Devrimi büyük zarar görür.”
HABER MERKEZİ