Koronavirüs salgınına karşı alınan yeni önlemlerle esnaf zor zamanlar geçiyor. Bir çok esnaf bu süreçte dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Ekonomik destek ise gelmiş değil
Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi ile mücadelede uzmanlarca yapılan uyarıların yeterince dikkate alınmaması dolayısıyla vaka ve ölüm sayılarının giderek artması üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından alınan yeni “sokağa çıkma kısıtlamaları” tedbirleri dün akşamdan itibaren devreye girdi. Yayımlanan genelge ile, yeni bir karar alınıncaya kadar geçerli olacak sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00’de kapanacak. Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek.
Alınan bu yeni tedbirler her ne kadar salgınla mücadelede önemli adımlar olsa da, işin ekonomik ayağında esnaflar oldukça zor durumda.
Aylardır herhangi bir ekonomik destek alamadıkları için artık kiralarını bile ödeyemez hale gelen esnaflar, yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi. Şırnak’ın Cizre ilçesi esnafı da, kira ve fatura giderlerinin devlet tarafından karşılanması beklentisinde.
Kira yarıdımı istiyorlar
5 yıldır esnaflık yapan döner ustası olan Lider Doğan, bu süre zarfında en kötü günlerini salgın sürecinde yaşadığını dile getirdi.
Ülkedeki genel ekonomik krizden kaynaklı her şeyin çok pahalılaşmasının yanı sıra daha önce döner ile birlikte iki menü çıkarsalar da şimdi sadece döner satışı yapabildiklerini anlatan Doğan, sadece paket servis yapabildikleri için dükkana gelen müşterileri geri göndermek zorunda kaldıklarını belirtti.
Ekonominin bu şekilde devam etmesi halinde yasaklar kalksa bile müşteri gelmez diye kaygılandıklarını söyleyen Doğan, “Madem yasak ilan ediyorlar, bari esnafın kirasını ve faturaları ödesinler” dedi.
Dükkanlar kapanıyor
Pandemi yüzünden okulların kapatılmasıyla maddi anlamda en çok zarar görenler arasında kırtasiyeci esnafı var.
20 yıldır kırtasiyecilik yaptığını anlatan Salih Sungur, çok zor günler geçirdiklerini ifade etti. Sungur, “Bizim işimiz zaten okullarla. Okul yoksa iş de, ticaret de ve para da yok. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Yemek paramızı bile kazanmakta zorlanıyoruz. Bu süreç içerisinde çok sayıda dükkan kapandı. Durum biraz daha böyle devam ederse esnaf batma noktasına gelecektir” diye konuştu.
20 yıldır kuaförlük yapan Hacer Çatak da, pandemi ile birlikte işlerinin kötüye gitmesinden dertli. Eskiye oranla günlük müşteri sayılarının çok düşmesinden yakınan Çatak, randevu ile bile müşteri gelmediğini belirtti.
ŞIRNAK