Türkiye’ye yaptırımların da tartışılacağı AB zirvesi yaklaşırken, Fransa’nın ısrarına karşın Almanya ve diğer bazı ülkeler ‘endişe’ seviyesinde duruyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde yaptığı konuşmada, ekim ayındaki zirveden bu yana Türkiye ile ilişkilerde birçok zorluklar ve engeller olduğunu belirterek, “Türkiye ile ilişkilerde maalesef istediğimiz gibi bir ilerleme olmadı” dedi. 10 Aralık’ta yapılacak AB zirvesinde Türkiye konusunun gündemde olacağının altını çizen Merkel, tartışmanın nasıl sonuçlanacağını beklediklerini vurguladı. Merkel, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Antalya Limanı’na dönmüş olmasını “iyi bir işaret” olarak yorumlarken, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetlerini sürdürdüğüne de dikkat çekti. Zirvede gelişecek duruma göre, AB’den Türkiye’ye “son bir güçlü uyarının” ya da etkileri sınırlı bir yaptırım paketinin de çıkabileceği, dönem başkanı sıfatıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yaklaşımının kararın şekillenmesinde önemli rol oynayacağı kaydediliyor.
Yapıcı diyalog beklentisi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano ise Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya Limanı’na dönüşüyle ilgi bir soruyu cevaplarken, “AB liderleri, aralıkta bir araya gelecek ve Türkiye’nin gerilimi azaltma ve yapıcı diyalog alanında beklentileri yerine getirip getirmediğini değerlendirecek” diye konuştu. Stano, “AB liderleri, tek bir açıklama ya da hamle üzerinden hareket etmeyecek. Değerlendirme sürecinde, belirlenen süre zarfındaki davranışlar ve açıklamalar göz önünde bulundurulacak.” ifadesini kullandı.
Fransa yaptırım istiyor
Diplomatik kaynaklar, Ankara ile birçok dış politika alanında karşı karşıya gelen Fransa’nın Zirve’den yaptırım kararı çıkartmak istediğini belirtirken, özellikle Almanya ile temaslarını sıkılaştıran Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves le Drian, her fırsatta Türkiye’ye karşı net bir yanıt verilmesi gerektiğini, AB’nin kendi çıkarlarını ve üyelerini koruma konusundaki kararlılığını göstermesi gerektiğini kaydediyor. Ayrıca, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti de, AB Zirvesi’nden mutlaka yaptırım çıkmasını istiyor. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin Oruç Reis’i geri çekmesinin tamamen taktiksel olduğunu, AB’nin sert yanıt vermemesi durumunda tek taraflı adımlara devam edeceği uyarısında bulunuyorlar.
Yumuşatma manevrası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Oruç Reis sismik araştırma gemimiz, 10 Ağustos’ta başladığı Demre sahasındaki iki boyutlu (2B) sismik araştırmalarını tamamladı. 10 bin 955 kilometre 2B sismik veri toplayan gemimiz, Antalya Limanı’na döndü.” ifadelerine yer verilmişti. Türkiye’nin bu adımı, Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri nedeniyle yaptırım paketinin görüşüleceği AB Zirvesi’nden sadece 10 gün önce atması dikkat çekti.
HABER MERKEZİ