8 yıldır devam eden gazeteci ve medya çalışanlarının yargılandığı ‘KCK Basın Davası’nın duruşması ertelendi
45 gazeteci ve medya çalışanın yargılandığı 8 yıldır devam eden “KCK Basın Davası”nın 20’nci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılanan gazetecilerin katılmadığı duruşmada avukatlar hazır bulundu.
Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okundu. İddia makamı eksik hususların giderilmesini istedi.
Savunmanın talebi
Çağdaş Ulus’un avukatı Mehtap Acar Ulus, Müvvekili Çağdaş Ulus hakkında tefrik kararı verilerek beraat kararı verilmesini talep etti.
Avukat Özcan Kılıç ise Yüksel Genç’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar verilmesini istedi. Kararını veren mahkeme Çağdaş Ulus’un avukatının talebini reddederken Yüksel Genç’in duruşmalardan vareste tutulması talebini kabul etti. Duruşma 4 Mart 2021’e ertelendi.
Davanın seyri
20 Aralık 2011 tarihinde Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım’da çalışan Kürt gazetecilerine yönelik yapılan operasyonda 46 gazeteci gözaltına alındı. 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık 2011’de tutuklandı. Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer almıştı. İlk duruşması 2012 yılında görülen dava kapsamında gazetecilere “örgüt üyeliği”, “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt propagandası” suçlamaları yöneltiliyor.
Tutuklu gazetecilerden 17’si iki yıl süren yargılama ardından tahliye edilirken, geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye edildi.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart 2014’te Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin’in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına hüküm etmişti. Ardından 12 Mayıs 2014’te de gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı verilmişti.
AİHM yanıt istedi
Gazetecilerin tümü serbest kalırken, gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. 20 Haziran’da görülen davanın duruşmasında gazeteciler hakkında ikinci kez pasaportlarının iptal edilmesi kararı verirken, iddia makamı ise mütalaa için dosyanın tarafına gönderilmesini istemişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapılan başvuru üzerine yıllar sonra Türk Adalet Bakanlığı’ndan yanıt istedi. Türkiye, “FETÖ”cüler tarafından hazırlanan iddianame ve fezlekeleri yanıt olarak AİHM’e gönderildi.
HABER MERKEZİ